Proiectul Profesii Bine Cimentate pune accent pe dezvoltarea competențelor soft și tehnice ale studenților care se află în anul 2,3 și 4 sau masterat la următoarele specializări: Chimie și Inginerie chimică, Inginerie mecanică și Mecatronică, Electronică & Automatizări, Inginerie minieră, Construcții civile și industriale, Drumuri, Poduri și Căi Ferate, SSM și Mediu, Electromecanică & Electrică, Facultatea de Energetică. 

Alături de atelierele soft și tehnical skills, proiectul oferă posibilitatea participanților de a efectua o vizită în fabricile Holcim România, dar și acces la un program de internship. Mai exact, 32 de studenți pot beneficia anul viitor de internship la una dintre cele 8 specializări din proiect. 

Internshipul oferă participanților șansa de a pune în aplicare informațiile din timpul atelierelor, cu ajutorul unui mentor. Astfel, tinerii își dau seama la finalul programului cum se desfășoară o anumită meserie și să înțeleagă conexiunea dintre departamente. De asemenea, internshipul este un punct de plecare important pentru carieră. 

Florina Băldean și Cristina Barangă sunt două dintre participantele ediției din 2022 din programul de internship desfășurat la fabricile partenerului nostru Holcim România. Internshipul s-a desfășurat pe o perioadă de trei luni.

Florina are doar 23 de ani și a absolvit Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică din cadrul Universității Babeș Bolyai, din Cluj-Napoca. A aflat de proiect prin intermediul grupului de Facebook al facultății, iar acum își dorește să lucreze în domeniul ingineriei și să își creeze o carieră de succes. „Internship-ul m-a ajutat să înțeleg cum pot pune în aplicare cunoștințele învățate pe parcursul facultății. Am reușit să înțeleg mai bine cum se desfășoară activitățile într-o companie de prestigiu și să devin sigură că sunt făcută pentru o astfel de meserie. Toate persoanele cu care am intrat în contact au dat dovadă de profesionalism și au fost mereu acolo ca să îmi răspundă la întrebări, mai ales mentorul. Am fost repartizată la departamentul de calitate, iar rolul meu era să urmăresc cum se desfășoară analizele și cum se transmit rezultatele la celelalte departamente implicate. De asemenea, am realizat și instrucțiuni video cu modul de lucru al analizelor de laborator. Cred că Internship-ul mă va ajuta să îmi găsesc un loc de muncă deoarece am deprins în urma lui anumite calități precum: munca în echipă, responsabilitatea etc.”

Cristina Barangă are 21 de ani și este studentă în anul 3 la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din cadrul Politehnicii București, pe specializarea Știința și Ingineria Materialelor Oxidice și Nanomaterialelor. A descoperit proiectul Profesii Bine Cimentate datorită profesorilor din facultate și vrea să lucreze în industria cimentului. 

Pentru Cristina, internshipul din cadrul Holcim România, din proiectul Profesii Bine Cimentate, a fost o oportunitatea prin care și-a dat seama dacă se potrivește cu meseria pentru care se potrivește. „Acest internship mi-a arătat nu doar că industria cimentului nu mai este așa cum era acum zeci de ani, ci și faptul că aici pot găsi mediul de lucru și oamenii alături de care îmi doresc să îmi încep cariera de inginer. Cu ajutorul acestui program am reușit să înțeleg partea practică din spatele teoriei primite în facultate, să deprind mult mai bine lucrul în echipă, comunicarea deschisă și multe tehnici de laborator.”

Experiența acumulată în cadrul internshipului poate fi baza pentru viitorul loc de muncă. Cristina ne-a vorbit de planurile sale: „Dacă în viitor voi vrea să mă angajez în fabrică, voi avea deja cunoștințele de bază pentru a putea prelua mai ușor un post. Așadar, un internship în CV nu poate avea decât efecte pozitive. Mai mult, prin aceste programe poți înțelege mult mai ușor ce aptitudini și idealuri ai, implicit ce loc de muncă ți se potrivește și de ce.”

Tinerii care au participat în programul de internship au beneficiat de suportul unei echipe de mentori din cadrul Holcim. Anamaria Beche și Ancuța-Maria Pitea le-au fost alături participanților. 

Anamaria Beche este inginer chimist în cadrul Holcim România și recunoaște că tinerii au fost foarte curioși și motivați încă de la început și au dat dovadă de spirit de echipă și de abilitatea de a se adapta cu ușurință. „Cea mai mare provocare a fost să coreleze cunoștințele teoretice cu procesele practice desfășurate într-o fabrică, să înțeleagă cum se aplica practic în activitatea industrială toate noțiunile și teoriile învățate în școală. Studenții au fost implicați sistematic în diverse activități zilnice, în diferite departamente, au dat constant dovada de deschidere față de nou, si au trebuit să învețe și să asimileze o cantitate mare de informații într-un timp scurt.”

Anamaria Beche este de părere că internshipul le-a testat tinerilor competențelor de bază și abilitățile, dar și capacitatea de învățare constantă, capacitatea de a lucra în echipa și de a colabora cu alte persoane, spiritul de inițiativă, abilitatea de a aplica în practică cunoștințele teoretice. „Un internship este un job temporar, iar experiența obținută în această perioadă, a contribuit la completarea pregătirii profesionale a studenților și la conturarea viziunii asupra viitoarei lor profesii. Cunoștințele teoretice sunt apreciate, dar practica este cea care cantareste mai mult. Inscrierea in programul de internship reprezinta un start foarte bun în viitoarea carieră.”

Ancuța-Maria Pitea ocupă funcția de Quality Control Manager Cement în cadrul Holcim România. A fost mentor timp de 3 luni pentru doi studenți, care susține că au fost foarte nerăbdători să cunoască lucruri noi. „Din punct de vedere a pregătirii lor profesionale, în domeniul nostru de activitate au fost foarte puțin pregătiți, pentru că ei au mai lucrat și în alte domenii au știut că urmează să facă față unor noi provocări. Deoarece sunt studenți în domeniul chimiei, și, respectiv, construcții civile au avut minime cunoștințe teoretice despre acest domeniu.” Tinerii au avut însă și câteva provocări. Mai exact, le-a fost greu la începutul programul de internship să pună în practică cunoștințele învățate. „O altă provocare a fost să aducă idei noi de îmbunătățire și eficientizare a lucrului în cadrul departamentului Calitate.”

Ancuța-Maria Pitea susține că programul i-a ajutat să-și lucreze competențele tehnologice, creative, personale și civice, dar au reușit și să-și crească abilitățile practice, specifice domeniului Calitate. La finalul perioadei de internship, poate spune că tinerii sunt pregătiți să facă față cu succes unui job în domeniul. 

Proiectul Profesii Bine Cimentate oferă tinerilor participanți un program de mentorat timp de 3 luni, pentru fiecare specializare alături de mentorii Holcim. În ediția din acest an, vor fi 32 de locuri pentru programul de internship, pentru 8 specializări, pe care le găsiți pe pagina proiectului aici. Vor fi la Aleșd, Câmpulung, Somaco, Ready Mix și Agregate și Infrastructură. Dacă ești la student în anul 2,3 sau 4, de la facultățile de profil tehnic sau masterat te poți înscrie în proiect, pentru a afla care îți este locul în industria cimentului, dar și cea conexă.