Cu cât afli mai devreme care este cariera care ți se potrivește, cu atât poți să-ți maximizezi potențialul. Astfel, nu vei pierde timp în căutările tale privind locul de muncă sau traseul educațional. Și-au dat seama ce au de făcut și tinerii noștri din proiectul Academia de Cariere Tehnice, desfășurat de Școala de Valori, cu susținerea PEPCO.  Participanții din licee tehnologice au pășit cu entuziasm și curiozitate în proiect, dorind să afle cum pot să fie cea mai bună variantă a lor. După luni de proiect, mulți mai cred că visurile lor sunt prea mari pentru comunitatea în care trăiesc. Însă au învățat un lucru: suntem creatorii propriei vieți, iar pentru aceasta este nevoie să conștientizeze care le este potențialul. 

Georgiana Geană, de la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani”,  și Cynthia Gati, de la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș” Satu Mare, ne-au explicat cum își văd evoluția după ce au participat la ateliere de consiliere în carieră. Proiectul, prin intermediul atelierelor, pune baza alegerilor conștiente în privința carierei. Așadar, tinerii au participat la atelierele despre Luarea Deciziilor, Check4Skills, Viitorul locurilor de muncă și Antreprenor de viitor. Georgiana și Cynthia au învățat și că în dezvoltarea lor este foarte importantă comunicarea. Ambele consideră că mai au de lucrat la acest aspect. 

La doar 17 ani, Georgiana a decis să se înscrie în proiect datorită dorinței sale de dezvoltare.  „Prima dată când am auzit de acest proiect m-am gândit că o sa scap câtuși de puțin de frica de a vorbi în public și să mă ajute la viitorul loc de muncă, voiam sa învăț lucruri noi, să experimentez multe chestii și să ies din zona de confort”.

În cadrul proiectului, tânăra a înțeles că este important să se ne cunoaștem valorile și potențialul. Georgiana își dorește să susțină asociațiile pentru protecția animalelor, dar și să aibă o carieră în domeniul horeca: „În legătură cu locul de muncă deocamdată îmi doresc să mă angajez ca barman/ospătar, iar pe viitor aș dori să-mi deschid un „loc de turism.”

Mânată de bunătate, Georgiana Geană crede cu tărie că va ajunge peste ani să aibă locul său în lumea antreprenoriatului. Până atunci, mai are mult de lucru la nivel personal și profesional: „Am descoperit la mine (în timpul atelierelor) că sunt mai schimbătoare de fel, nu îmi place să fac același lucru mereu, îmi place să fac diferite chestii și să nu rămân la un lucru anume. De aceea, m-am gândit că un job ca barman/ospătar m-ar fascina mai tare decât alte locuri de muncă. Poate barman pe un vas de croazieră, plimbări, locuri noi… superb! Și toate acestea chiar dacă am probleme cu comunicarea! Știu că voi trece peste și că nimic nu este imposibil!”

 

Din celelalte ateliere, Georgiana și-a luat curaj, determinare, ambiție, optimism și susținere, s-a bucurat de faptul că le-au fost alături trainerii și a simțit că are libertatea de a-și spune opinia, de a fi ascultată și de a i se răspunde la întrebări. 

Cynthia Gati are și ea tot 17 ani, este din Satu Mare și se simte recunoscătoare pentru tot ce s-a întâmplat în proiect. Atelierele pentru consilierea în carieră au îndrumat-o să aibă o viziune precisă despre alegerea viitoarei sale profesii. „Atelierele nu doar că m-au determinat  în a nu mai avea temeri cu privire la împărtășirea opiniei mele, astfel reușind să-mi ating scopul propus, cel de a mă bucura de o puternică dezvoltare personală, ci m-au și însuflețit și m-au ajutat să realizez că pot să aleg o meserie pe care o privesc cu admirație și interes, ca să o pot practica cu euforie în suflet și cu zâmbetul pe chip.

 

Ba mai mult, se pare că tânăra noastră își dorea la început de proiect să își continue studiile la facultatea de drept, acum însă nu se mai regăsește în domeniul juridic, ci dorește să fie administratorul unei firme, unde echipa ar avea rolul principal: „Gândindu-mă profund și ascultându-mi vocea sufletului, mi-am accentuat ideea de a deveni administratorul unei firme, în viitor. Nu doar că mi-aș propune să colaborez, ci și să îndrum oamenii, să cresc spiritul de echipă oricând este nevoie, prin simplul fapt că încerc să îi însuflețesc și să le creez o zi minunată prin vorbe dulci și prețioase. Aș vrea să ofer un exemplu bun tuturor oamenilor și să le dau nu doar una, ci mai multe picături de omenie, gest de care mulți avem nevoie. ”

 

La fel ca și pentru Georgiana, Atelierul de Comunicare eficientă a adus cea mai mare schimbare. Iată ce spune Cynthia Gati: „Am învățat cum să beneficiez de o deschidere și cum să port o conversație care cuprinde o serie de aspecte pozitive, luând mereu în calcul: selectarea cuvintelor rostite, tonul potrivit și realizarea gesturilor cu precauție.

 

Cu determinare, pricepere, curaj și comunicare eficientă, cu siguranță tinerii din proiectul ACT by PEPCO vor avea șanse reale la a ajunge să aibă jobul sau afacerea la care visează. Prin intermediul atelierelor au ajuns la concluzia că o dată ce știm ce ne dorim și pentru ce suntem făcuți, avem toate șansele să ajungem să ne atingem potențialul, indiferent de locul în care trăiesc acum, de școala în care învață sau de nivelul de trai.

 

Le urmăm și noi mult succes în carieră!