ReACT face parte din programul nostru Globatic și este un proiect Erasmus+ implementat în colaborare cu alte 5 organizații internaționale din Croația, Bulgaria, Letonia și alte două organizații din Grecia. 

În cadrul proiectului ReACT, am dezvoltat mai multe materiale gratuite, de tip e-learning, video sau text, cu scopul de a ajuta organizațiile care lucrează cu tineri NEETs să integreze practici de coaching și atelierele de valori în activitatea lor cu scopul de a consolida relațiile cu beneficiarii. Vă invităm să le parcurgeți pe toate aici

Tot din experiență a făcut parte și o vizită de studiu în Olanda. Ne-am dorit să aflăm cum a fost experiența pentru participanți și să împărtășim cu voi cum arată o astfel de oportunitate de învățare. Ba mai mult, parcurgând interviul de mai jos poate vă faceți o idee mai clară despre resursele create în cadrul ReACT și cum pot ele să fie de un real folos în activitatea organizațiilor voastre și nu numai! Vă dorim lectură plăcută și sperăm să vă inspire aceste 3 perspective diferite! 

Cum te numești și cu ce te ocupi? Este învățarea importantă pentru tine? De ce?  

Maria: Bună, numele meu este Maria Sima și sunt studentă, studiez științe economice și pentru că mi-am dorit să dau mai departe și altora din cunoștințele mele am decis să devin trainer și astfel predau educație financiară pentru cei dornici să descopere acest domeniu. Pentru mine învățarea este totul, cred cu tărie că învățăm până în ultima clipă și că suntem definiți de ceea ce învățăm. Prin învățare avem șansa să descoperim lumea altfel în fiecare zi. În viziunea mea  învățarea nu este importantă, este vitală, cred că nimic nu m-ar întrista mai tare decât să ajung într-un moment în care să realizez că nu mai pot învăța nimic nou. 

Ștefan: Salut, mă numesc Ștefan Văcărașu și sunt student la psihologie în anul III. Sunt pasionat de interacțiunea umană și în perioada pandemica am ales să mă alătur Școlii de Valori ca trainer de educație financiară pentru a mă putea bucura de lucrul cu alte persoane și pentru a le oferi informații cu utilitate ridicată. La fel cum drumul pe care l-am ales, cel al psihologiei,  necesita o formare continua, și felul meu de a fi este unul bazat pe învățare continuă, deoarece sunt un căutător de experiențe. Nu găsesc nimic mai satisfăcător decât a învăța ceva nou, a descoperi o nouă perspectivă și a studia cu spirit critic noi informații și opinii. Doar așa consider că mă dezvolt. 

Diana: Salutare! Numele meu este Diana și în prezent sunt studentă. În același timp sunt trainer de educație financiară și de limba germană pentru copii, iar dezvoltarea este pe primul loc în această perioadă a vieții mele. Tocmai din acest motiv, învățarea și feedback-ul sunt extrem de importante, astfel reușind să fac îmbunătățiri constante în bagajul meu de abilități și cunoștințe.

Cum a fost pentru tine experiența ReACT? Ce te-a surprins și cum ai descrie zilele petrecute în proiect?

Maria: Experiența ReACT a fost un roller coaster de emoții, am avut acolo parte de experiențe care și-au pus considerabil amprenta asupra mea ca om, dar și asupra parcursului meu în viață. Am reușit să înțeleg lucruri pe care nu le-aș fi putut întâlni nicăieri într-un alt context din viața mea obișnuită. Cuvântul prin care aș descrie experiența este ”energie”, nu fost nici o zi în care să nu mă trezesc cu un bust de energie fantastic și cu poftă de noi experiențe. Surpriza cea mai plăcută a fost să descopăr că oamenii pot crea legături extrem de puternice, chiar și după câteva minute de interacțiune.

Ștefan: Experiența ReACT a fost surprinzătoare deoarece m-a pus într-un context nou, necunoscut și m-a făcut să observ și părți până atunci necunoscute din mine. Încă din prima seara și până în ultima oră dinaintea plecării am fost constant înconjurat de oameni foarte diferiți, fiecare cu dorințele și nevoile lui, dar fiecare cu o mulțime de lucruri valoroase de oferit (idei, experiențe, sfaturi, skill-uri). Acest lucru a fost cu atât mai important cu cât în ultimii ani acest tip de interacțiune în grup mare a devenit foarte greu de realizat. Pot spune că am dobândit câte ceva de la fiecare persoană cu care am lucrat. Pot spera că am oferit și eu câte ceva înapoi și pot garanta că legăturile formate acolo sunt unele deosebit de puternice.

Diana: Experiența ReACT a reprezentat pentru mine întâlnirea și înfruntarea cu success a necunoscutului. Am luat parte la un proiect care a propus teme complet neștiute de mine până la acel moment- tehnici de coaching și embodiment, dar dorința de a învăța a fost mai puternică decât orice piedică a necunoscutului. Am fost atentă la explicațiile colegilor, am luat cu seriozitate notițe și până la finalul proiectului echipa din România a reușit să creeze și să susțină propria sesiune de Group Coaching, care de altfel a fost și foarte apreciată. Zilele petrecute au fost un carusel de emoții constructive și informații noi, însă cel mai mult m-am bucurat de timpul alocat pentru pregătirea sesiunii de Group Coaching, întrucât acele momente au ajutat la îmbunătățirea comunicării în echipă și ne-au unit.

Ce-ai luat cu tine din această experiență? Cum îți propui să aplici ceea ce ai învățat în cadrul vizitei de studiu în viața ta de zi cu zi? 

Maria: Am plecat cu un bagaj considerabil după această experiență, dar ce cred că reprezintă un lucru esențial și demn de amintit, este că am plecat plină de încredere. Mi-am schimbat mult perspectiva asupra vieții și am decis să fac schimbări majore. Am început să am o mai mare deschidere spre nou, spre inovație și, de ce nu, spre necunoscut, am lăsat prejudecățile deoparte și m-am oprit din a face supoziții. Mai mult decât atât, îmi doresc să aplic tehnicile pe care le-am învățat acolo în activitatea mea de trainer. 

Ștefan: Am luat cu mine, în primul rând, un tonus psihic foarte bun. Sunt o persoană activă, dar până la experiența ReACT nu obișnuiam să lucrez de dimineața până seară, aproape fără pauză, din proprie inițiativă. Motivul pentru această energie crescută a fost că task-urile oferite acolo, grupurile formate și țelurile propuse erau de o importanță reală pentru mine, astfel încât, întors acasă, am încercat să învăț din asta și să caut în mod activ cât mai multe activități care să mă motiveze prin țelul lor și de ale căror rezultate să mă bucur. De asemenea, am devenit un mai bun ascultător, dar am și învățat să intervin fără ocolișuri atunci când știu că am dreptate. Toate acestea au o aplicabilitate foarte mare atât în activitatea mea ca trainer, cât și în viața de zi cu zi.

Diana: Din proiect am luat cu mine atât tehnici de coaching, pe care doresc să le aprofundez în viitor, cât și idei de activități pentru team-building, pe care le voi prezenta colegilor mei din ESN ASE Bucharest, organizația studențească din care fac parte ca voluntar activ. De asemenea, am învățat cât de importantă este tonalitatea calmă și caldă a vocii într-o sesiune de Group Coaching și doresc să îmbunătățesc acest aspect, chiar și în viața de zi cu zi, în relația cu familia, colegii și participanții la training-urile pe care le susțin.

Le mulțumim participanților pentru că au împărtășit cu noi impresiile despre experiența lor, iar pe voi, cei care ne citiți, vă așteptăm cu drag pe website-ul Școlii de Valori pentru a explora resursele create în cadrul ReACT!