Vacanța de vară aduce oportunități tinerilor, de la primul internship la primul job sau la distracție cu prietenii, fără a ține cont de cursuri și examene. Partenerul media ai proiectului Profesii Bine Cimentate,  Viață de student a lansat în comunitatea de peste 126.000 de tineri și de 65.000 de urmăritori pe  Instagram mai multe poll-uri despre ce fac studenții în vacanță, muncesc sau se distrează. 

La întrebarea despre cum își petrec vacanța, studenții au răspuns că 29% dintre ei lucrează, 26% se distrează, în timp ce 45% fac puțin din ambele. Pentru că în studenție este momentul în care pot experimenta cum este să muncească într-un domeniu care îi pasionează și nu trebuie neapărat să aibă legătură cu facultatea pe care o urmează. Poate vor să cunoască cât mai multă lume și aleg să lucreze în domenii care să le satisfacă această dorință, așa că se orientează către domeniul ospitalității. Poate alții au o anumită pasiune și vor să vadă nu cumva au ales facultatea greșită. Cu toate acestea, își doresc să se întâlnească mai des cu prieteni, să-și facă planuri și să trăiască experiențe noi. 

Mulți dintre tinerii care au răspuns întrebărilor din poll, recunosc că motivul pentru care muncesc este pentru a strânge bani să-și plătească taxele la facultate, își doresc să fie independenți financiar, iar alții sunt la job și nu la mare pentru că vor să aibă experiență în domeniul studiat. Așadar, cei mai mulți studenți lucrează în baruri, restaurante și hoteluri, alții sunt IT-iști sau lucrează în call center sau în magazine și sunt casieri. 

Orice job ar avea în vara aceasta contează că își pot dezvolta abilitățile personale și competențele profesionale. Dacă vor învăța cum să gestioneze timpul, cum să lucreze în echipă și să comunice, vor deprinde competențele jobului, atunci la final de vacanță vor fi pe plus. Evoluția înseamnă experiențe chiar și la job. 

Am vorbit cu Cristian care este membru al comunității Viață de Student și a terminat Facultatea de Geografie. El a muncit în fiecare vară, pentru a-și strânge bani pentru nevoile personale. Dar anul acesta are un alt scop – vrea bani pentru o vacanță în străinătate. „Lucrez in domeniul GIS (Geographic Information System), mai exact lucrez în domeniul, în care am terminat facultatea, ceea ce îmi aduce o satisfacție maximă că mi-am găsit un job imediat cum am terminat licența.”

Pentru că lucrează de ceva timp, a primit și o mărire de salariu, dar pentru el cea mai importantă este experiența și echipa. „Am un program ușor, echipa din birou era una tânără și ambițioasă, deci plusul meu cred ca este colectivul pe care nu aș putea șă îl am la un alt job.”

Cristian nu uită să pună accent și pe distracție, deoarece crede că așa vine cu energie în viața profesională. „Dacă nu există distracție, ci doar muncă, de la un moment dat se creează monotonia, acel ciclu muncă-acasă și invers, și nimeni nu vrea să își piardă tinerețea doar muncind. Din punctul meu de vedere trebuie să te distrezi acum, cât ești tânăr. ”

Sunt și tineri care în această vară au ales să participe la un program de internship, ajung astfel să fie parte a unor companii foarte mari, să înțeleagă mecanismul de funcționare, astfel își vor da seama dacă li se potrivește o anumită firmă sau/și un anumit domeniu. 

În cadrul altui poll organizat de comunitatea Viață de Student, care a pus accent pe internship. 21% dintre tineri au răspuns că urmează un internship, 40%, „nu”, în timp ce 39% și-ar dori, dar nu au găsit unul. Cei care fac urmează un program de internship sunt în domeniul IT, construcții sau contabilitate. 

Proiectul Profesii Bine Cimentate realizat de Școala de Valori cu susținerea Holcim Romania prevede și un program de internship pentru participanții, astfel am discutat cu Narcisa Demeter despre întreaga experiență. „Sunt convinsă că acest internship mă va ajuta foarte mult, deoarece consider că e foarte important, prin faptul că te face să conștientizezi multe lucruri pe care nu ai cum să le realizezi atâta timp cât nu treci prin ele, abia atunci îți poți da seama dacă îți place/caracterizează sau nu și dacă vrei să faci aceste lucruri în continuare. 

La fel de important este si mentorul pe care îl ai, contează cât de dornic e sa împărtășească cu tine experiențele sale, dar nu în ultimul rând cât de mult îți dorești tu ca persoană să te dezvolți și să asimilezi multe lucruri noi.  Mai mult ca atât, ai ocazia să întâlnești oameni cu o vastă experiență care te pot ghida și ajuta să înțelegi mult mai ușor tot ce poate până atunci ți se părea mai dificil.”

Viață de student, partenerul media pentru proiectul Profesii Bine Cimentate pune accent pe distracția studenților, dar îi ajută și pe cei care vor un start în carieră, așa că pot primi o sesiune de mentorat. Studenții care nu au avut norocul să-și ia toate examenele îi așteaptă pe grupul de Facebook SOS Student need help . 

Școala de Valori a desfășurat, anul trecut, proiecte pentru peste 24.000 de elevi și studenți. În cadrul atelierelor, participanții și-au însușit abilități de antreprenoriat, lucru în echipă, comunicare, dar și competențe hard, precum programare. Unele dintre proiecte includ și desfășurarea de tabere, sesiuni de consiliere în carieră, mentorat și internship-uri.