E clar – tehnologia e parte din viața noastră, ba chiar e parte din viața școlii. Predăm online, învățăm online și facem chiar și teme online. Însă la un moment dat devine plictisitor să primim poze cu temele scrise pe caiet și simțim nevoia de ceva mai interactiv, mai incitant, care poate motiva elevii mai mult. Bineînțeles, și ceva care îi poate atrage mai mult spre învățare, în special din moment ce mulți dintre ei sunt nativi digitali sau sunt captivați de tehnologie.

Mai jos vă prezentăm câteva platforme pe care le pot folosi elevii pentru a face teme – de la prezentări video la poze, la afișe, desene, construcții cu Lego (nu sunt doar pentru cei mici!) și explorarea Pământului în 3D.

1. Adobe Spark

Adobe Spark este un program pentru prezentări video, 100% gratis. Se pot folosi imagini, clipuri video, audio, text, care pot fi selectate din biblioteca Adobe sau din arhiva personală. Programul funcționează cel mai bine cu videoclipuri de maximum 30 de secunde per diapozitiv. Se pot face chiar și înregistrări audio care să fie integrate cu videoclipurile. În plus, se pot selecta anumite teme din biblioteca Adobe, care să facă automat tranzițiile între scene, să le mute și care să modifice aspectul diapozitivelor. Prezentările pot fi descărcate în calculator, se poate obține link către ele sau pot fi postate direct pe rețelele de socializare sau pe YouTube.

2. PowToon

Și PowToon este o resursă ce poate fi folosită pe gratis. Se pretează mai ales pentru videoclipuri animate, de aceea e bun pentru copii. Se folosește funcția de tip drag-and-drop pentru selectarea clipurilor video, audio sau pozelor pentru a ajunge la un videoclip care durează până la 3 minute. De asemenea, utilizatorii pot folosi șabloane pentru videoclipuri/prezentări din biblioteca PowToon, care pot fi editate după bunul plac. Programul are diapozitive ca Powerpoint, care pot fi considerate scene din videoclip, iar fiecare scenă  poate dura 20 de secunde. Videoclipul se încarcă la sfârșit pe YouTube, de unde poate fi downloadat în format mp4.

3. Desygner

Cu ajutorul Desygner pot fi folosite modele pe gratis pentru a face afișe, flyere, invitații, prezentări, chiar și coperți de cărți, logo-uri, calendare și diplome. Toate sunt editabile, se pot alege culorile, fonturile, mărimile, se poate adăuga sau șterge text. Desygner are o interfață ușor de folosit, mai ales pentru că toate modelele sunt împărțite pe categorii. Pentru a folosi acest site web este nevoie de un cont.

4. BeFunky

BeFunky e un site web 3 în 1, pentru că se pot edita poze, se pot face design-uri grafice și colaje. Fiecare utilizator își poate face design-ul de la zero sau poate edita unul din bibliotecă, aceasta fiind împărțită pe categorii – broșuri, postere, felicitări, invitații. Se poate adăuga sau șterge text, schimba culori, adăugat obiecte. Editarea pozelor implică modificarea gradului de luminozitate, adăugarea de efecte, rame și adăugarea text. Imaginile pot fi salvate în Dropbox sau pe Google Drive.

5. Microsoft Paint 3D

Mai tehnologizat decât clasicul Paint, în Microsoft Paint       3D se poate desena normal folosind instrumentele clasice puse la dispoziție (mai multe tipuri de creioane și pensule). După apăsarea butonului „obiect 3D”, desenul se umflă și apare în format 3D. De asemenea, se pot încărca anumite elemente din biblioteca Paint, adică imagini cu oameni și animale. Se poate colora în întregime forma respectivă, poate fi făcută mai strălucitoare sau mai mată, se poate selecta modul în care să cadă lumina pe ea. Dacă aveți posibilitatea, imaginile se pot chiar printa la o imprimantă 3D.

6. Mecabricks

Mecabricks este o platformă unde pot fi făcute construcții digitale în Lego 3D d. Astfel, sunt disponibile toate piesele create vreodată de compania Lego, iar fiecare utilizator are o masă de lucru unde poate construi. Se pot selecta modele de construcții făcute de alți utilizatori și se pot folosi pentru propria creație sau se poate lua totul de la zero. Copiii mai mari și mai mici pot construi direct pe site, pe gratis, iar construcțiile pot fi vizualizate și de alții, inclusiv de cei care nu au cont pe site, printr-un simplu link. Este o resursă perfectă pentru orele care au tematică tehnică sau inginerească.

7. Google Earth

Copiii pot explora lumea în 3D și pot face chiar prezentări folosind Google Earth. Ei pot adăuga imagini sau videoclipuri lângă anumite obiective turistice pentru a oferi mai multe informații contextuale într-o prezentare și pot desena pe hartă, marcând trasee. Suplimentar, se poate face trecerea de la modul 3D la Street View. Copiii pot să aibă parte chiar și de tururi ghidate în jurul lumii, urmărind prezentările și îndeplinind misiunile lansate de Google Earth – există o mică serie făcută special pentru copii, unde o super-hoață fuge în jurul lumii și trebuie prinsă, iar căutând-o, copiii „vizitează” cele mai importante orașe din lume.

 

Așadar, resursele digitale ne pot sări mereu în ajutor, chiar și când e vorba de teme. Cu siguranță că elevii dumneavoastră vor fi încântați să iasă din rutină și să își lase imaginația să zburde folosind programele menționate mai sus. Și vă garantăm că va fi o plăcere și pentru dumneavoastră să vedeți cu ce idei vin elevii dumneavoastră!