Industria IT este pe val și, conform ultimelor analize, trendul va continua în următorii ani. Pentru a-i încuraja pe tinerii care vor să facă “surfing” în acest domeniu profesional, SCC Tech Talents le-a venit în întâmpinare cu un set de cunoștințe și abilități utile. 

71 de studenți și tineri absolvenți din Iași și Bacău și-au dus vacanța de vară la nivelul 2.0 participând la SCC Tech Talents, program organizat de Școala de Valori și compania SCC Services România, o experiență completă de dezvoltare personală și profesională. În lunile iunie și iulie, ei și-au explorat potențialul, au dobândit mai multă încredere în ei și și-au antrenat abilitățile pentru o carieră în domeniul serviciilor de suport tehnic.

Indiferent de profilul facultății urmate, SCC Tech Talents i-a pregătit pe tineri pentru un job în domeniul tehnologiei, demonstrând că pasiunea și dorința de învățare fac diferența când vine vorba de drumul pe care alegi să mergi în viață. Am avut în proiect participanți de la facultăți din cadrul universităților “Alexandru Ioan Cuza” – Iași, “Gheorghe Asachi” – Iași și “Vasile Alecsandri” – Bacău, iar toți s-au implicat cu bucurie în jocurile și activitățile pregătite de echipa noastră.

Aflat la prima ediție, proiectul a fost primit cu entuziasm de tineri. Spunem asta pentru că numărul mare al aplicanților din Iași ne-a schimbat planurile inițiale. Așadar, ne-am adaptat rapid și am organizat două sesiuni de Soft Skills în acest oraș, în loc de una, pentru a da ocazia cât mai multor tineri să treacă prin program. La finalul programului, ne mândrim cu 48 de participanți care au absolvit SCC Tech Talents la Iași și cu 13 participanți la Bacău. 

Dar să îți povestim și câteva momente-cheie din culisele proiectului.

SCC Tech Talents a debutat cu 2 zile de Assesment Center și consiliere în carieră la sediile companiei SCC din Bacău și Iași, unde tinerii au descoperit mai multe informatii despre SCC, au parcurs o serie de probe de departajare, de la teste de limbă sau de situație până la Lego Serious Play (o activitate plină de energie, în care studenții, gândind out of the box și lucrând în echipă, și-au atins taskurile specifice și au îndeplinit obiectivul final: construcția unei case).

Au urmat 5 zile workshopuri și traininguri de dezvoltare personală cu trainerii din Școala de Valori. Alin Duminică, Florin Călin, Irina Ionescu, Tibi Borza, Ciprian Nemeșiu și Tiby Andrei i-au antrenat pe tineri la lucru în echipă, comunicare și ascultare activă, setarea obiectivelor, Time Management, gândire analitică și gândire critică, Customer Service și altele. Evident, acestea au fost preparate și servite prin jocuri de echipă, studii de caz și exerciții interactive, la pachet cu prieteni noi, zâmbete și discuții relaxate, așa cum ne-a povestit și Tiby Andrei – Project Manager SCC Tech Talents:

“SCC Tech Talents se adresează tinerilor ce își doresc o carieră în zona de Customer Suport  IT. Piața de outsourcing din România este în continuă creștere, iar îmbinarea de sesiuni de dezvoltare personală și de hard skills oferă o bază solidă pentru a explora această zonă. M-a impresionat energia tinerilor – nu e chiar ușor să participi 5 zile consecutive la ateliere de soft skills, în plină sesiune. Am avut participanți interesați și interesanți – cu întrebări și curiozități – și nu o dată am rămas după terminarea atelierelor să purtăm discuții amicale despre carieră.”

Participanții au apreciat atitudinea prietenoasă a trainerilor; s-au simțit astfel în largul lor și au fost mai deschiși la provocările puse pe tavă de echipa de organizare.

“Prin acest proiect m-am descoperit așa cum nu mă știam înainte. Am învățat o mulțime de lucruri noi, care mă vor ajuta pe parcurs în relațiile cu cei din jur, în plan personal și profesional. Am învățat să-mi setez obiective SMART care mă ajută să mă ghidez în viață. Trainerii s-au pliat pe personalitatea fiecăruia, iar asta mi-a plăcut tare mult.” Dalia Busuioc – Bacău

Next level

Echipați cu noi cunoștințe, tinerii au trecut la următoarea etapă a programului: 4 săptămâni de training și mentorat alături de specialiștii din departamentele de suport tehnic din cadrul SCC Services România. După această etapă, tinerii care își doresc un job sau un internship au oportunitatea de a trece printr-o evaluare cu reprezentanții companiei, pentru a deveni colegi cu cei care le-au fost mentori timp de o lună. Le ținem pumnii! 🙂

În loc de concluzie, te lăsăm cu alte impresii scrise de doi dintre participanți:

“Când am venit aici eram genul de persoană nesigură care, deși avea opinii, ar fi lăsat alte persoane să-și exprime ideile. La SCC Tech Talents am prins încredere în mine și am învățat să fac parte dintr-o echipă, să mă adaptez, să comunic și să colaborez cu colegii. Am reușit să clarific ce îmi doresc să fac pe plan profesional și mi-am dat seama că îmi place mult să comunic cu oamenii și să îi ajut când întâmpină o problemă. În concluzie, a fost o experiență foarte frumoasă și utilă!” Andreea-Maria Nistor – Iași 

“Recomand această experiență, deja am vorbit unor prieteni despre tot ce am experimentat timp de o săptămână, cât a ținut training-ul. Motivele pot fi multe, dar printre cele mai importante: te simți bine, cunoști oameni noi, interacționezi foarte mult cu ei și ajungi pe alocuri să te depășești sau să faci lucruri de care nu te credeai în stare. Îți oferă ocazia să îți invingi sau măcar să lucrezi la anumite frici pe care le ai, cum ar fi vorbitul în public.” Paul Merlusca – Iași

Răsfoiește albumul cu instantanee din proiect și vezi cum s-au bucurat tinerii de experiența SCC Tech Talents!