“Raftul cu experiențe”. Mă gândesc la numele proiectului și mă întreb la care experiențe se referă, la cele din cele 4 săptămâni din programul sau la toate experiențele care urmează după program, când ți se deschid uși, dar mai ales, când ești tu mult mai deschis către noi aventuri?

Pentru că proiectul acesta este mai mult decât ce se poate vedea în câteva rânduri de blog. Este mai mult de 5 zile de educație non-formală, 4 zile de training-uri despre comerțul modern și 3 săptămâni de practică în magazinele Kaufland. 

raftul cu experiente 2017

Avem nevoie să găsim o formă ușor de înțeles de către fiecare, un concept sub care să îmbrăcăm experiențele pe care le trăiesc participanții în proiect, însă, chiar cuvântul “experiențe” exprimă un cumul de cunoștințe căpătate într-un domeniu, într-un proces de practică îndelungată.

“Raftul cu experiențe”, un proces de practică îndelungată. Un astfel de proces presupune, pentru fiecare dintre noi, o sumedenie de decizii, acțiuni și reacții care, în cele din urmă, dau conturul experiențelor pe care le trăim. În acțiuni importante te izbești de momente în care ai de luat decizia de a fi sau a nu fi parte din ceva, de a fi implicat până la capăt și în ce fel. Se prea poate să dai peste activități în care te simți confortabil să te implici și peste activități care te scot total din zona de confort. Acestea sunt experiențe care îți aduc oameni, mentori, încercări și erori, reușite, momente în care îți zici “Ce este potrivit pentru mine?”, “Wow, asta chiar îmi place”, “Asta nu pot să fac”, “Hai că reușesc”, “Încotro să merg?”, “Care este soluția cea mai potrivită în acest moment?”, “Să-mi spun sau să nu-mi spun părerea?”.

Toate aceste observații, întrebări, gânduri ce apar în timp ce trăim sunt puntea noastră către schimbare. Fiecare decizie ne influențează traiectoria. Să te înconjori de oameni cu ale căror valori rezonezi, care te inspiră și lângă care poți învăța lucruri care te ajută să devii o versiune mai bună este una dintre alegerile care îți asigură un sol fertil pe care să-ți construiești viitorul.

raftul cu experiente 2017 bucuresti

127 de tineri au ales să-și urmeze visurile, cu orice preț

La “Raftul cu experiențe”, ediția 2017, au pășit curajoși către viitor 127 de tineri din Arad, Oradea, Timișoara, București, Sibiu, Craiova, Cluj. Curajoși, pentru că, înainte de Da, și lor le-a fost teamă. De a nu ști, de a se plictisi, de a nu fi pentru ei, de a găsi oameni care nu le plac, de a fi respinși, neacceptați. La fel ca noi toți. Doar că ei, participanții “Raftul cu experiențe” 2017, au ales să zică Da. În vacanța de vară, care pentru mulți este doar despre relaxare, acești adolescenți de clasa a XI-a au ales să investească în dezvoltarea lor, iar transformarea lor este vizibilă.

După cele 5 zile de ateliere de dezvoltare personală, s-au putut observa la tineri transformări la nivel de comunicare, lucru în echipă, prezentare, gândire critică, argumentare. Transformări care i-au ajutat după, în practica din magazinele Kaufland.

În magazine, experiențele au fost piperate. Învățarea accelerată din lucrul în raioanele și departamentele Kaufland, lucrul cu clienții, înțelegerea industriei, îndrumarea mentorilor au adus participanților provocări, satisfacție și o multitudine de cunoștințe care le vor fi utile pe mai departe, așa cum ei înșiși mărturisesc. Mai mult, în fiecare vineri din timpul programului, elevii au aprofundat noțiunile legate de comerțul modern în cadrul unor ateliere de specialitate, cu profesioniști Kaufland, pe următoarele teme: Comerțul modern, Managementul stocurilor, Relațiile cu clienții și Industria comerțului modern.

Viața este un ring de dans pentru cei curajoși, ce aleg să se bucure de ea. Pentru că au avut curaj să se ridice de la masă și să iasă din rolul de observatori pasivi ai propriei evoluții, participanții “Raftul cu experiențe” s-au îmbogățit cu lucruri pe care nici timpul, nici ceilalți ni le pot lua: cunoaștere, prieteni, experiențe. Iar experiența lor continuă și după program. Despre acestea, însă, vă vom povesti în articolele care urmează.

raftul cu experiente

Până ajungem la poveștile lor… care este ringul de dans pe care vrei tu să dansezi?

Ce este mai important pentru tine? Să rămâi pe marginea vieții tale, într-un loc “călduț”, în care sigur nu vei fi invitat la dans și nu ai șansa să calci pe cineva, să cazi, să te faci de râs…sau să ajungi să dansezi așa cum știi că poți să dansezi, pe ringul pe care știi că poți dansa cel mai bine, asumându-ți că vei trece, poate, și prin momente în care vei simți și penibilul și neacceptarea și respingerea? Oricare ar fi răspunsul, adu-ți aminte doar că toate sunt doar momente și că este în natura lor să plece repede, dacă le lași. Diferența dintre un maestru și un ucenic este că maestrul a eșuat de mai multe ori decât ucenicul a încercat vreodată.

*Proiectul a avut loc în București, Timișoara, Oradea, Arad, Sibiu, Cluj, Craiova. Practica s-a desfășurat în 26 de magazine Kaufland.