Dumitrița-Elena Roman face parte din echipa Școala de Valori și este voluntar. Are doar 21 de ani și încă urmează cursurile Facultății de Psihologie și Științele Educației, având specializare Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar. 

A ajuns la Școala de Valori ca participant în proiectul PepinTEEN, în seria din acest an, iar după 6 luni de ateliere soft și hard skills a decis că vrea să ne fie alături, așa că a ales să fie voluntar pentru proiectul Career Bus. Dumitrița ne-a explicat de ce a venit alături de noi: „M-au atras proiectele, pentru că erau diversificate și dacă vrei să faci ceva poți să te duci pe orice ramură și pentru că se bazează mult pe educație, iar eu urmez deja o facultate în domeniu”.

Pentru Dumitrița prima întâlnire cu ce înseamnă voluntariatul în Școala de Valori s-a produs în tabăra Career Bus, acolo unde elevii din proiect și-au dezvoltat cu ajutorul atelierelor interactive noi abilități. După această experientă a ajuns la următoarea concluzie: „Îmi place să fac voluntariat, pentru că mereu lucrezi cu echipe noi, cu persoane noi și cunoști diferite caractere, medii de viață, experiențe și îți oferă posibilitatea de a-i observa  pe ceilalți, dar te ajută să te dezvolți. Eu mi-am dezvoltat, în această primă acțiune de voluntariat, foarte mult comunicarea.”

Dumitrița i-a ajutat pe copiii din tabăra Career Bus să înțeleagă anumite cerințe ale activităților, să aibă acces la materiale și, ori de câte ori au avut vreo problemă sau neînțelegere, le-a fost alături. Au discutat despre planurile de viitor și s-au împrietenit. Crede că activitatea de interviuri din cadrul taberei i-a ajutat cel mai mult pe elevi: „Cea mai faină activitate, îmi place foarte mult activitatea de interviuri că acolo poți să observa cam ce își dorește fiecare și care e aspirația lor de viitor, dar totodată și … și Insula de la valori scoate în evidență ce calități au ei și ce nevoi au ei și ajută să îi cunoști, să îți dai seama cu cine stai de vorbă”.

Acum este voluntar, dar își dorește să devină educatoare, să le fie alături copiilor încă de la primele experiențe de învățare și crede că acum face primii pași către jobul la care visează:„Am învățat că este important să îl cunoști pe cel din fața ta și pe cel cu care comunici, e important să îi cunoști nevoile să știi cum să îl tratezi. Experiențele din toate discuțiile cu ceilalți colegi mi-au adus niște idei noi pe care vreau să le folosesc în activitatea didactică. Fac voluntariat, pentru că altfel nu ai de unde să prinzi experiență și mai ales în domeniul în care vreau eu să merg, să continui, am nevoie de astfel de experiențe. Adică, la facultate, nu prea facem muncă în echipă, nu prea colaborăm și cred că e important să avem astfel de abilități.”

A trecut printr-un proiect, pentru a ajunge la concluzia că vrea să fie voluntar. Așa și-a dat seama că are nevoie de interacțiunea cu participanții și cu echipa Școala de Valori pentru a înțelege care sunt nevoile copiilor și cum poate să le vină în ajutor. Este studentă, iar entuziasmul și curiozitate sunt plusurile de la început de drum. Voluntariatul o va învăța pe Dumitrița cum să le fie alături copiilor care vor face parte din clasa sa, când va deveni educatoare. Este perioada vacanței și acum tot mai mulți tineri se gândesc la ce poate să le aducă o experiență de voluntariat.

Iată ce sfat le dă Dumitrița: „E important ca să înțeleagă că avem nevoie să ne dezvoltăm și că nu ar trebui să ne oprim niciodată, doar să ne mulțumim cu puțin, și de asta ar trebui să facă voluntariat, ca să descopere, să se descopere pe ei, să își dea seama de ce sunt capabili, să descopere alte medii și alte personalități, pentru că oriunde se duc vor lucra cu oameni diferiți.”

În cadrul asociației Școala de Valori, voluntarii sunt implicați în activitățile departamentelor și a proiectelor Școlii de Valori, în online sau offline. Ei pot ajuta echipa în activitățile operaționale, mai exact să contacteze participanții, să creeze grupuri, dar și în comunicare, de la crearea de postări la traduceri sau fotografie și promovarea proiectelor. Voluntarii pot fi implicați și activitățile de cercetare (research, realizare formulare/rapoarte, analiza calitativă și cantitativă a materialelor, lucru cu baze de date, utilizare instrumente de măsurare). Totodată, voluntarii pot participa la atelierele organizate online,  unde oferă suport tehnic și logistic echipei de proiect.