Școala de Valori alături de partenerul Academia Testării își dorește să îi susțină în demersul de reconversie profesională pe tinerii din mediile defavorizate, care urmează sau au absolvit deja un liceu tehnic sau o altă formă de învățământ prin programul WiZeGen. Tinerii din program vor avea abilități pentru profesia de Analist Testare Software, adică abilitățile tehnice necesare, dar și cele soft, pentru a le fi mai ușor să se integreze la angajare.

Avem cu toții aproape cele mai noi gadgeturi, însă se pare că cel mult 10% dintre noi sunt pregătiți pentru joburile viitorului. Abandonul școlar este o problemă acută a societății în care trăim. La nivel de școală primară și gimnazială, rata abandonului este de 23,1%, la nivel de liceu, de 2,5%, la nivel de învățământ profesional, de 3,8%. În timp ce foarte mulți studenți ajung să nu mai termine facultate, între 40% și 50%. În acest context, poate ar trebui să ne întrebăm cum îi putem ajuta pe acești tineri să aibă un job care să le permită dezvoltarea profesională și o viață fără lipsuri.

Joburile viitorului aduc oportunități de la programare, robotică, securitate cibernetică, nanotehnologie sau new media, iar mai nou, și turism spațial. Sunt și joburi, pentru cei peste 18 ani, care pot să se replieze după cerințele de pe piața muncii. Astfel, tinerii pot ajunge să ocupe un loc într-o companie de top, care le va da un salariu bun, un statut care se va baza pe creșterea profesională și personală a angajatului.

Unul dintre aceste joburi este în domeniul testării de software, care este o practică importantă pentru companii, deoarece asigură calitatea produselor software. Programul îi ajută pe tineri să dobândească acele cunoștințe necesare pentru jobul de Analist Testare Software prin cursuri cu o parte practică bogată, în care vor simula situații din viața de zi cu zi a unui tester. Programul WiZeGen le oferă tinerilor acele informații care nu se regăsesc în programele școlare, iar participanții trebuie să aibă cunoștințe minime de operare PC, de limba engleză și înclinații tehnice. Toate acestea vor fi dezvoltate și în timpul programului, prin traininguri.

Programul vine în întâmpinarea tinerilor care au peste 18 ani, din medii defavorizate, care sunt la final de liceu sau după terminarea acestei forme de învățământ. Cererile pentru Analist Testare Software sunt în creștere, iar programul WiZeGen le va aduce cunoștințe de specialitate. Companiile vor aprecia un candidat care a acumulat informații și deprinderi practice prin intermediul cursurilor. Prin angajarea unor astfel de candidați firmele reduc bugetele de calificare și de recrutare ale viitorului angajat, care va aduce beneficii firmei încă de la angajare.

Tinerii trebuie să mai știe că QA Tester este cel de-al doilea cel mai fericit job din lume, iar companiile din IT alocă în medie 30% testarii de software, într-un proiect.

Dragoș Belduganu este managerul proiectului WiZeGen și spune că proiectul a fost gândit ținându-se seama de faptul că tinerii au nevoie de un loc de muncă în domenii care să le asigure un viitor sigur, nu doar venituri pe termen scurt. „Cred ca tinerilor care din cauza contextului social și economic au „șanse” mari să devină NEETs sau muncitori necalificați este important să le oferim o alternativă la parcursul standard academic pe care nu și-l permit deoarece nu au timpul și nici bugetul necesar pentru a putea avansa academic. Prin conceptul WiZeGen pregătim tinerii pentru piața muncii din punct de vedere tehnic, aptitudinal și comportamental, adică mai exact aducem mix-ul potrivit de hard skill și soft skills – într-un program educațional accelerat care formează tinerii pentru evoluția tehnologică în care ne aflăm și îi ajută să acceseze domeniul IT.”

Florin Manolescu si George Stan sunt fondatorii Academia Testării și cred cu tărie că acest proiect le va aduce tinerilor cunoștințele de care au nevoie pentru a face față cererilor de pe piața muncii. „Pentru construirea programei de curs, noi am  luat pulsul pieței și am cerut colegilor din domeniu să detalieze așteptările de la absolvenții programului. Astfel cele 120 de ore ale programului sunt focusate pe Testare manuală pana la nivel avansat, cât și testare automatizată. În plus, participanții vor învăța cum să lucreze în echipă, să își gestioneze taskurile din proiecte, să comunice și să se integreze într-un mediu de business,” subliniază Florin Manolescu.

Școala de Valori este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care susține dezvoltarea potențialului și învățarea pentru autodepășire, prin colaborarea între generații; totodată pune accent pe căutarea oportunităților pentru transformarea comunităților prin bunăstarea generațiilor.

Școala de Valori și Academia Testării vor avea oportunitatea de a schimba în bine viețile tinerilor din comunitățile defavorizate. Școala de Valori crede în puterea complementarității, iar alături de Academia Testării va face echipă pentru a construi experiențe de învățare valoroase și aplicabile în viața reală. Doar așa tinerii din proiect vor reuși să-și maximizeze șansele la a practica unul dintre joburile viitorului.