La Școala de Valori, trainerii sprijină toate  proiectelor noastre, sunt cei care întind mâna către copii, tineri și profesori, le „vorbesc” pe limba lor, dar cu un scop clar – facilitarea experiențelor de învățare. Trainerii noștrii sunt formatorii de supereroi, iar noi, Școala de Valori, ne mândrim cu răbdarea, experiența, creativitatea și angajamentul lor. Împreună reușim să aducem schimbarea în viața participanților din proiectele noastre, să îi facem pe copii să conștientizeze noțiuni care îi vor ajuta în alegerile viitoare, deci și în viața de adult. Pe tineri conectăm la joburile viitorului, la abilitățile secolului XXI, care îi vor duce spre o viață împlinită. Profesorii interacționează și ei cu trainerii, primesc suport în transformarea procesului de predare-învățare-asimilare-evaluare. 

Meseria de trainer presupune curiozitate și înțelegere pentru nevoile participantului, iar noțiunile din atelier sunt explicate într-un mod dinamic, prin practică și feedback. Cele mai multe dintre atelierele pe care le livrează trainerii din Școala de Valori sunt organizate cu ajutorul unor board game-uri. În acest fel întreaga experiență se contruiește în jurul deciziilor și implicării participanților. 

Poate crezi că meseria de trainer este una ușoară?  Experiența noastră ne-a convins că este o meserie provocatoare, ceea ce aduce satisfacție pentru că trainerii devin cu fiecare atelier susținut unul dintre cei care pun bazele schimbărilor prin educația centrată pe valori.

Diana Alber este trainer în cadrul asociației noastre. Are doar 22 de ani și 4 ani experiență în proiectele Școala de Valori. Meseria de trainer îi aduce Dianei bucurie și mândrie că poate fi o sursă de inspirație pentru tinerii din comunitate.

Diana ne-a surprins cu entuziasmul ei și cu determinarea de a-și face meseria fără a face rabat de la profesionalism. În acest tip de activitate profesionalismul înseamnă empatie, apropiere și înțelegere.

Trainerul ne-a răspuns la câteva întrebări despre procesul pe care l-a parcurs în echipa noastră, despre ce a învățat din această experiență, dar și de ce e cool să fii formator de supereroi. 

Cu ce gând ai pornit la drum atunci când ai început activitatea de trainer?

Diana: În urmă cu aproape 4 ani am început să iau parte la proiectele organizației cu gândul de a transmite tinerilor din comunitate ceea ce eu am învățat și să preiau de la fiecare dintre ei ceva valoros pentru mine.

Care a fost experiența ta de învățare prin activitatea de training?

Diana: Pot spune cu sinceritate că am avut o experiență cuprinzătoare, având ocazia să adun experiențe de învățare prețioase atât de la mentori și colegi, cât și de la participanții fiecărui proiect în care m-am implicat.

Povestește-ne un moment din training care te-a făcut să simți că aduci o schimbare în comunitatea ta.

Unul dintre momentele în care cu adevărat am simțit că ceea ce fac are un impact în comunitate a fost anul trecut, atunci când am lucrat alături de un grup de tineri minunați din București în cadrul unui proiect local pentru a implementa o inițiativă comunitară în sectorul în care ei locuiesc – Excepționalii Sector 2. Ca urmare a inițiativei introduse de tinerii participanți, am salubrizat împreună 2 mari bulevarde din capitală și am înțeles că schimbarea stă realmente în mâinile fiecărui cetățean.


Ce simți că s-a schimbat la tine de când ai început să lucrezi ca trainer?

În ultimii ani, ca urmare a activității de trainer, simt că am devenit o persoană mult mai calmă și mi-am depășit teama de a vorbi în fața celor care mă privesc. Acum, sunt adesea prima persoană care vrea, la facultate, să își prezinte proiectele sau vrea să își exprime părerea în cadrul cursurilor la care iau parte.

Ce ai învățat din colaborarea cu ceilalți traineri? 

De la colegii mei am învățat cât de important este feedback-ul pentru îmbunătățirea activității noastre și faptul că perseverența este cheia către cele mai bune training-uri.

A fi traineri înseamnă multă interacțiune, care vine și cu apropiere de participanți, care vin din medii foarte diverse și cu povești de viață fascinante. Tocmai de aceea empatia este o abilitate necesară trainerilor. Ce emoții ai trăit cel mai des lucrând ca trainer?

Cel mai des am experimenta sentimentul de fericire făcând zi de zi ceea ce îmi place, dar și sentimentul de mândrie văzând la tot pasul tineri implicați și dornici să-și îmbogățească bagajul de cunoștințe prin experiențe variate.

Meserie de trainer aduce după sine un program flexibil și multe oportunități. Le recomanzi tinerilor să fie traineri? 

Recomand cu toată inima activitatea de training fiecărui tânăr care își dorește să fie parte activă din comunitate, având șansa să își dezvolte abilitățile de public speaking în timp ce își lărgesc orizontul cunoștințelor interacționând în fiecare zi cu oameni care pot fi o inspirație pentru ei.


La Școala de Valori susținem și trainerii la început de drum, dar ne bazăm și pe cei cu peste 10 ani de experiență. Pentru noi, învățarea continuă este foarte importantă și prezintă un atuu pe care îl valorificăm pentru membrii echipei. Dacă ai putea, ce i-ai spune acum Dianei la început de drum în activitatea de training?

Dacă aș putea da timpul înapoi i-aș spune că perfecționarea vine treptat cu experiența și să fie blândă cu ea în primele săptămâni.

 

Așadar, pentru a fi trainer este nevoie să deții o serie de abilități care pun accent pe învățare, empatie, dezvoltare personală, răbdare, curiozitate și organizare. Dacă îți dorești să fii trainer, de cele mai multe ori, în procesul de recrutare ținem cont de aceste criterii: 

  • Să fii pasionat de învățare și gata să devii tot mai bun de la un atelier la altul; 
  • Să comunici clar și să reușești să îți adaptezi mesajul, pentru mai multe categorii de participanți. Nu uita, în acest moment, Școala de Valori desfășoară proiecte pentru copii, tineri și profesori. 
  • Să poți pune sub semnul întrebări posibile prejudecăți și să poți veni în timp util cu noi abordări; 
  • Să cunoști mai multe tipuri de învățare și să te străduiești să le abordezi pe toate prin activitățile pe care le facilitezi;
  • Să poți avea răbdare pentru gestionarea situațiilor limită;
  • Să poți fi empatic cu participanții când vine vorba de a ieși din zona de confort;
  • Să fii organizat și atent la detalii;
  • Să te pregătești conștiincios pentru activitate, pentru că participanții vor aprecia asta, iar atelierul livrat de tine va avea un impact mai mare asupra lor. 

 

Școala de Valori începe campanie despre echipa noastră de traineri FomatoriDeSuperEROI În fiecare săptămână, vei afla povestea unuia dintre trainerii care schimba viața participanților din proiectele Școala de Valori. Totodată, vei descoperi cum este să lucreze cu beneficiarii, ce competențe și-au dezvoltat fiind formatori, ce înseamnă această experiență și cum îi va ajuta această meserie în dezvoltarea personală și de carieră.