Mentoratul dă claritate ideilor, alegerilor și planurilor de viitor ale elevilor. De mentorat, au avut parte și tinerii din proiectul Academia de Cariere Tehnice, proiect desfășurat de Școala de Valori, cu susținerea PEPCO.

6 echipe de participanți au plecat în cursa de implementare a unor proiecte care să schimbe fața comunității lor. Începutul a fost cu mult entuziasm. Apoi a urmat perioada în care și-au dat seama că de ei depinde dacă proiectul va fi implementat sau nu. Atunci au apărut temerile, întrebările și, unii dintre ei, au ales să stea de o parte, până când mentorul a reușit să le fie „ghid” în această „cursă” de dezvoltare personală și de carieră. Tinerii noștri au prins curaj, determinare și sens, iar participanții timizi și neîncrezători s-au transformat în mini-antreprenori sociali.

Mentorul le-a fost alături la construirea ideii de proiect, a urmat etapa de stabilire a activităților, de decidere a bugetului, de cooptare a susținătorilor și de implementare.

 Au fost momente în care echipa a devenit mai puternică, pentru că prin susținerea și aportul colegilor, ideile au ajuns să devină realitate. A fost nevoie de comunicare eficientă, de lucru în echipă, de gândire critică și de conștientizarea problemei din comunitate pe care o pot rezolva, pentru ca tinerii din proiect să se mobilizeze.

Așa, am ajuns peste aproape 4 luni, să avem participanți care cred că puterea lor va schimba în bine comunitatea și doresc să se implice constant în comunitățile lor.

La Satu Mare, dorința de ecologizare și creativitatea s-au împletit perfect în campania tinerilor din echipa „Urban Select Lines”. Gati Cynthia, Nichituț Maria și Pop Cătălin, alături de alți voluntari, elevi de la Colegiul „Gheorghe Dragoș”, din Satu Mare, au reușit să implementeze o activitate de ecologizare adunând  deșeuri de pe Digul Someșului. Ei nu vor să se oprească aici, în luna octombrie, vor crea costume reciclabile iar, în noiembrie, își propun să vină cu o campanie de informare. 

Cynthia, Maria și Cătălin își doresc să aibă un mediu curat și sunt siguri că le vor fi alături și alții de vârsta lor, pentru că știu că dragostea de natură îmbinată cu creativitatea le va aduce susținerea de care au nevoie.

Pe 23 septembrie au făcut ecologizarea Digului Șomeșului, ei au fost plini de entuziasm, iar noi de mândrie. Le-au transmis, atunci, un mesaj celor care au fost alături de proiectul lor: „Dorim să ne exprimăm mulțumirea și încântarea de care am avut parte cu prilejul desfășurării campaniei de ec

ologizare, voluntarii care ne-au însoțit au fost entuziasmați la fel ca și noi, însuflețiți, voioși și cuprinși de energie. Împreună am reușit să înfrumusețăm zona digului și să dăruim naturii un sentiment de revigorare. A fost o experiență unică și de neuitat.”

Dar cei trei tineri nu au fost singuri în acest proiect, pas cu pas au avut alături un mentor. Alexandru Mazăre este trainer Școala de Valori și mentor pentru echipa „Urban Select Lines”. Alex a avut rolul de a-i ține conectați la scopul proiectului: „Echipa „Urban Select Lines” a avut energie și inițiativă încă de la început. Auzindu-i vorbind despre problema deșeurilor din comunitatea lor am realizat cât de realiști sunt în gândire: au înțeles cauzele directe ale problemei, dar aveau și o perspectivă globală. Mi se pare foarte bine pentru dezvoltarea lor că au avut șansa de a adresa problema poluării prin activitățile proiectului lor, ei având o motivație foarte puternică în a proteja planeta. Mi-a plăcut enorm să mentorez echipa Urban Select Line, pentru că am reușit să îi sprijin pe participanți cu sfaturi și idei ce țin de organizarea comunitară și organizarea de evenimente. Pe de altă parte, au fost destul de intuitivi în rezolvarea problemelor ce au apărut pe parcurs, ceea ce îmi dă încredere că înțeleg mecanismele unui proiect și că pot oricând să continuie cu inițiative la nivel local.” 

De mentorat au beneficiat și celelalte echipe. La Iași, echipa „Floricelelor” a pus în aplicare un proiect numit „Confort și Prietenie în Curtea Școlii”. Au achiziționat 5 bănci și le-au instalat în curtea liceului pentru ca mai apoi să  le transforme în opere de artă ecologice.

La Ploiești, echipa „Fluturașilor” a transformat socializarea din curtea școlii în „Prietenie în aer liber”. Așa vor reuși să desfășoare ore în aer liber într-un spațiu creativ.

La Buzău, echipa „Steluțelor” a dat startul unei campanii comunitare pentru conștientizarea consecințelor bullying-ului și au organizat ateliere cu peste 110 elevi.

La Galați, echipa „Tigrișorilor”  a transformat parcul din localitatea Pechea, județul Galați, au vopsit și au toaletat copacii, au slefuit băncile, au strâns gunoaiele, au văruit bordurile. Tot în localitatea Pechea, județul Galați, echipa „The Avengers” a realizat un proiect de reciclare selectivă, a  organizat un mini-curs distractiv, a adus jocuri educative și a instalat coșuri de reciclare în școală .

Suntem mândri că toți acești tineri au ales să rezolve problemele comunității lor, acum le „văd”, fac planuri și pot găsi soluții. Le mulțumim și celorlalți mentori care au fost zile întregi alături de echipe. Împreună au reușit să implementeze proiecte care vor continua să schimbe comunitățile și să le transforme în spații de bine.