Mioara Hușanu este project manager în cadrul Asociației Școala de Valori și coordonează proiectul Edu Networks. La Școala de Valori susținem empatia și de aceea luna august a fost transformată în luna empatiei. Mioara ne-a explicat de ce este important ca profesorii și părinții să cultive empatia în rândul copiilor și ce beneficii le poate aduce această abilitate mai târziu în viața de adult. Iată mai jos sfaturile Mioarei Hușanu:

Empatia este abilitatea de a arăta cu adevărat compasiune, de a înțelege experiența altei persoane și de a te putea pune în pielea altcuiva. Capacitatea de a arăta empatie este o abilitate de viață care poate fi predată la orice vârstă, cu rezultate benefice. Copiii empatici au mai puține șanse să-i intimideze pe alții, iar cercetările arată că liderii care ascultă și încearcă să înțeleagă emoțiile angajaților lor au mai mult succes.

În educația copiilor oricât de mult am crede că predarea de cunoștințe sau abilități duce la învățare, oricât am încerca să ne punem obiective ca dascăli, experiența copiilor în contact cu ceea ce le propunem este una personală. Doar în momentul în care reușim să intrăm în lumea lor, să ascultăm ce se întâmplă în universul lor legat de învățare putem spune cu adevărat dacă ceva s-a schimbat prin învățare, prin educație. Uneori este simplu să dăm un test elevilor din clasă și să punem o etichetă de „bun” sau „rău”, „suficient” ori „insuficient”, însă în actul educativ ar fi necesar să înțelegem că alternativa ar fi empatia, pentru a ne transpune în lumea interioară a copilului fără să emitem judecăți de valoare. Atunci când profesorii sunt deschiși să asculte, să înțeleagă, să ghideze elevul să reflecte, să-l sprijine în evoluția sa ca un întreg și este dispus ca împreună să găsească soluții pentru a face următorul pas putem observa efectele empatiei.

Atât cadrele didactice, cât și părinții pot ajuta copii să învețe empatia. E bine să ne amintim că empatia nu este un dar sau ceva cu care ne naștem, ci este acea abilitate de comunicare care se poate învăța încă din copilărie și fiecare părinte sau dascăl este responsabil să sprijine dezvoltarea acesteia.

Ne vom întreba cum? Prin puterea exemplului, căci empatia nu se predă ca și cum ar fi o ecuație la matematică sau o formulă la chimie, putem crește și educa copiii și tinerii în spiritul unor valori cum ar fi respectul, responsabilitatea, autenticitatea, înțelegerea, curajul ajutându-i astfel să devină cea mai bună versiune a lor.

Empatia în educația și creșterea copilului înseamnă a pune accent pe motivele și nevoile copilului, înseamnă să asculți activ ceea ce vrea să-ți spună copilul din fața ta. Ascultarea activă este modul de a dezvolta empatia în relația părinte-copil, este important să învățați și să exersați aptitudini de comunicare, de a arăta interes față de ceea ce dorește să ne transmită copilul, de a pune întrebări și de a avea răbdarea de a primi răspunsul, de a-i încuraja să exprime ceea ce simt și cred.

Empatia pune accent pe emoții și nu pe acțiuni și vorbe: căci în spatele celor două se află mereu o trăire. A învăța despre empatie în educația și creșterea copilului asigură o relație afectivă deschisă, armonioasă și oferă copilului sentimente de confort, echilibru, atașament și stabilitate.

Revenind la educația copiilor și a tinerilor, este recomandat să ne amintim ca dascăli că tot ceea ce facem, zicem este urmărit cu atenție de cei 20, 30 de elevi în fața cărora ne aflăm. Prin urmare noi adulții suntem primii care oglindim empatia.

Ca elevii să de-a mai departe empatia pe care au dezvoltat-o este bine să exprimați emoțiile pe care le simțiți, astfel vor ajunge să-și recunoască propriile trăiri, dar și emoțiile celor din jur.

Atunci când comunicați cu cei din jurul vostru: Fiți curioși! Puneți-vă întrebări de genul: „Cum ar fi dacă miar face mie cineva asta? Cum maș simți?“  „Dacă nam trecut niciodată printro situație asemănătoare, am simțit vreodată o emoție similară?“ Acestea ajută să vedem situațiile și din alte unghiuri. Petreceți timp cu persoane pe care îi cunoașteți mai puțin și aflați cât mai multe lucruri despre ei.

Elevii își mai pot dezvolta empatia implicându-se în activități de voluntariat, care îi provoacă să interacționeze cu situații diferite de cele cunoscute.

Participarea la proiectele educaționale/sociale ajută tinerii să dezvolte abilitățile de comunicare și să exerseze empatia în contexte diverse. Cercetările au arătat că lucrul împreună în proiecte comunitare poate ajuta la vindecarea diferențelor dintre oameni și la eliminarea prejudecăților. Alătură-te unui grup din medii diferite și ajută la implementarea unor evenimente în școli, în comunitatea în care trăiești.

Plecând de la cadrele didactice ajungând până la elevii din clasă, s-a observat că empatia poate aduce o creștere a calității educației. Deoarece a fi empatic cu cei din jurul tău este un atuu. Actul educativ ar fi unul conștient și centrat pe nevoile elevilor dacă dascălii ar practica validarea emoţională în contextul actului de comunicare şi în relaţionarea cu proprii elevi. Dezvoltarea personală, formarea continuă, alegerea unor metode moderne de predare, aplecarea cu empatie și înțelegere asupra tuturor celor implicați în educație poate face diferența.

Educația centrată pe valori, dezvoltarea și practicarea empatiei, centrarea lecțiilor pe elev, pe nevoile acestora și implicarea sa în școală pot fi elemente importante în creșterea calității educației!