W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com

Generația Z

Credem în puterea comunităților și avem încredere că tinerii pot aduce schimbarea implicându-se la nivel local. Alături de compania Orange, organizăm proiectul Generația Z, un prim pas pentru a reuni inițiativele tinerilor din mediul urban și cel rural, oferindu-le ocazia să-și pună la lucru potențialul.

Programul Generația Z oferă elevilor din Sângeorgiu de Mureș, județul Mureș, un cadru de exprimare și de învățare, unde ei vor afla cum să colaboreze eficient și să devină membri activi ai comunității lor.

Pentru că în Mureș avem deja o comunitate închegată de liceeni, am gândit proiectul pentru a aduce împreună tinerii din mediul urban și cel rural din această zonă. Implicarea adolescenților din Tîrgu-Mureș în proiecte de step-up în localitatea Sângeorgiu de Mureș va dezvolta astfel spiritul de comunitate și de inițiativă civică.

Prin acest proiect încurajăm elevii cu vârste cuprinse între 12-18 ani să gândească și să implementeze programe de dezvoltare comunitară, atât în școală, cât și în localitatea din care fac parte. Aceștia vor da mai departe din ceea ce au învățat și colegilor de generație, creând un impact pozitiv pe termen lung.

Vrem să-i determinăm pe tineri să-și dea seama că schimbarea pornește de la fiecare dintre ei, că nu trebuie să aștepte ca “altcineva” să le rezolve problemele. Sunt singurii care pot să își îmbunătățească statutul în cadrul școlii, făcându-și vocea auzită și luptând pentru drepturile lor. Astfel, elevii ajung să fie ei înșiși inițiatori ai schimbării, prin implicarea în procesele decizionale din comunitatea lor.

Generația Z, în 4 pași

Pasul 1 – Train the Mentors

10 mentori din cadrul Orange România vor învăța cum să comunice cu adolescenții și cum să lucreze eficient împreună, în urma unor workshopuri despre “Generația Z” livrate de trainerii Școala de Valori.

Pasul 2 – Train the Teens

Astfel pregătiți, cei 10 mentori vor susține 5 ateliere a câte 3 ore fiecare pentru 40 adolescenți din comunitatea Tîrgu-Mureș, pe teme ca: gândire critică, rezolvarea problemelor, lucru în echipă, fundraising (accesare platforme de crowdfunding), comunicarea cu instituțiile publice etc.

Pasul 3 – Teens for Teens

Împreună selectăm 10 adolescenți care vor merge apoi în Sângeorgiu de Mureș și, alături de mentori, vor livra ateliere pentru elevii de gimnaziu. Aceștia vor fi impulsionați să ia parte la activități ce pot schimba comunitatea, dezvoltându-și capacitatea de a rezolva probleme imediate identificate la nivel local. Astfel, apropiem comunitatea urbană de cea rurală, cu scopul de a schimba paradigme și realități.

Pasul 4 – Teens for Community

Dintre cei mai implicați elevi din Sângeorgiu de Mureș vom selecta 50 de participanți, care vor trece printr-un program de dezvoltare de abilități utile, care includ: gândire critică, rezolvarea problemelor, fundraising, lucrul în echipă, comunicare etc.

Acum că au instrumentele necesare, tinerilor nu le rămâne decât să le pună în practică prin proiecte reale de step up! Împărțiți în echipe, aceștia vor veni cu câte o problemă identificată în școala lor, vor gândi soluții sustenabile și apoi le vor aplica, beneficiind de suportul mentorilor și al elevilor din Tîrgu-Mureș.

Partener