Anul acesta, ne bucurăm să avem alături de noi în birou o echipă voioasă de tineri voluntari din Italia, Portugalia și Spania, veniți prin proiectul “Practice, learn, step up!” implementat de Asociatia Școala de Valori și finanțat prin intermediul programului Erasmus Plus. Ei sunt implicați ca traineri în programul GROW, ne ajută și în alte proiecte, iar în timpul liber explorează Bucureștiul și România. I-am rugat să ne scrie despre ei, curioși să descoperim ce i-a adus în țara și în organizația noastră.

Fă cunoștință cu Rocio!

“Salut, sunt Rocío, am 24 de ani și sunt din Madrid, Spania.

Poate te întrebi de ce am decis să devin trainer GROW. Ei bine, mă aflam într-un punct al vieții în care nu știam ce să fac. Numai ce terminasem studiile și mi-am pierdut locul de muncă, așa că atunci când am citit despre acest proiect am simțit că este exact ceea ce am nevoie: o experiență care să-mi schimbe viața. Mi-a plăcut ideea educației nonformale și a lucrului cu adolescenții. Am avut convingerea că pot să învăț o mulțime de lucruri și să ofer din experiența și cunoștințele mele acestor tineri fantastici. Așa că am spus “Da!” programului și mi-am luat zborul spre România.

Când am ajuns, am avut o mulțime de așteptări pentru această experiență. M-am așteptat să cunosc mulți oameni interesanți și s-a întâmplat. Am vrut să mă dezvolt personal și profesional, să dau mai departe din ceea ce știu și să sădesc un pic de curiozitate în fiecare participant la proiectul GROW.

Îmi amintesc prima mea zi în România ca și cum ar fi fost ieri. Am ieșit în oraș la prânz cu colegii mei din Portugalia și Italia și am fost puțin șocată de limba română, pentru că nu înțelegeam nimic. Dar am fost încântată să descopăr cultura românească. M-am simțit ca un turist care face poze la fiecare clădire și colț. Am fost atentă la fiecare local, magazin și restaurant, la fiecare stație de metrou. Abia așteptam să descopăr mai multe despre București, așa că în ziua următoare am fost la un tur al orașului alături de colegi.

În ceea ce privește cel mai mare vis al meu, aș vrea să am un job care să-mi placă și să pot călători în toată lumea. Filosofia mea este că dacă îți place ceea ce faci, nu vei munci nicio zi. Sunt o persoană curioasă cu privire la alte culturi și cred că noi, oamenii, ar trebui să ne cunoaștem planeta.

Dacă aș avea o baghetă magică, aș schimba mentalitatea omenirii și m-aș transporta dintr-un loc în altul într-o secundă. “Vreau o pizza, hai în Italia!” 

În încheiere, vrea să împărtășesc cu voi câteva lucruri mai puțin cunoscute despre țara mea, Spania:

  • Avem cea mai mare medie de baruri din Europa: 169 de baruri per locuitor.
  • Am inventat Chupa Chups, fotbalul de masă, submarinul și calculatorul digital.
  • Spania are 44 de locuri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Suntem a treia țară în acest top.”