Proiectul Profesii Bine Cimentate, realizat de Școala de Valori împreună cu Holcim Romania, ajută 100 de studenți să-și perfecționeze abilitățile personale și pe cele tehnice. Proiectul este susținut de 6 universități partenere din București, Cluj, Ploiești, Pitești, Brașov și Timișoara și 6 ONG-uri studențești:  Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Liga Studenților „Pintea Viteazul” din  Baia Mare (LSPV), Asociația Studenților la Construcții din București (ASCB), Asociația Studenților din Inginerie Electrică București (ASIE),  Youth In Action Inginerie Mecanică și Mecatronică (YIAMM), dar și Asociația Studenților de la Universitatea din Petroșani (UPSU), iar comunitatea Viață de student ne este organizație parteneră în acest proiect.

Cei 100 de participanți participă la atelierele de dezvoltare personală și se pregătesc pentru cele tehnice. Cei mai mulți tineri sunt din București, Cluj și Iași. 

Asociațiile de studenți i-au ajutat pe tineri să ajungă la noi, pentru că știu că orice program aduce plusuri tinerilor care acum se formează. Entuziasmul a fost și mai mare când au aflat despre partea practică a acestui proiect și despre internship. Dragoș Bora, președintele Ligii Studenților „Pintea Viteazul” din Baia Mare a văzut oportunitatea pe care o poate aduce studenților un astfel de proiect. „Proiectul înglobează în structura lui, toate punctele necesare pentru crearea unui candidat perfect în aria de specializare către care este îndreptat proiectul. De asemenea, în urma discuției cu unii studenți, aceștia au admirat misiunea acestui proiect, menționând faptul că un asemenea tip de proiect este necesar și binevenit fiecărei specializări din cadrul Centrului nostru universitar”.

Proiectul Profesii Bine Cimentate are susținerea celei mai mari comunități de studenți – Viața de student, astfel această oportunitate a ajuns la mai mulți tineri. Ciprian Nyikita, cofondator Viața de student, susține importanța proiectelor care vor să îmbunătățească abilitățile studenților fie ele tehnice sau soft. „Fiind o comunitate pentru studenții din toată țara, Viața de student încearcă să aducă în viața de zi cu zi a tuturor studenților atât voie bună cât și oportunități de învățare, dezvoltare și angajare. Odată cu perioada pandemiei, multe oportunități s-au mutat online, astfel că studenții de la profilele tehnice precum construcții, inginerie și altele au resimțit o lipsa de oportunități, mai ales când vine vorba de practică fizic. Astfel, proiectul Profesii Bine Cimentate a venit într-un moment potrivit pentru aceștia, oferindu-le oportunitățile de care aveau nevoie pentru ca ceea ce au învățat la facultate să se materializeze prin programe își pot îmbunătăți abilitățile pentru o carieră de succes.”

În acest proiect avem 6 universități partenere: Universitatea Politehnica București, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea din Pitești, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică  din Cluj-Napoca. Reprezentanții acestora știu că pentru ca un tânăr să fie pregătit pentru o carieră de succes are nevoie de susținere. Piața muncii este mereu în schimbare, cerințele angajatorilor sunt mult mai înalte, iar studenții trebuie să știe cum să se plieze pe toate aceste considerente.

Cunoștințele tehnice și teoretice trebuie susținute de abilitățile personale.Tinerii au mai multe șanse dacă participă la proiect care le permite să fie în mijlocul oamenilor dintr-o companie, așa ajung să se învețe cu task-urile, să lucreze  în echipă și să acumuleze cunoștințe specifice joburilor. Prof.dr.ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții, din cadrul Universității Tehnice, din Cluj-Napoca, consideră deosebit de importantă legătura dintre cei trei parteneri: facultatea prin cadrele didactice, studenții și firmele angajatoare. „ Activitățile de educație non-formală și mentorat sunt foarte dorite de studenți, drept dovada interesului manifestat de aceștia prin participarea atât de numeroasă, aproape 26% fiind din cadrul Facultății de Construcții din Cluj-Napoca. Ce poate fi mai minunat decât să-ți construiești o carieră alături de specialiștii din același domeniu în care studiezi! Concret, specialiștii din industria cimentului. Atelierele de dezvoltare personală, menite să îi ajute în dezvoltarea abilităților pentru carieră:  time management, intraprenoriat, branding personal, atelierele tehnice, atelierele de soft skills, dar și internship-urile la fabricile de ciment HOLCIM, de la Aleșd și Câmpulung sunt convinsă că vor facilita formarea studenților conform așteptărilor pieței muncii”, mai susține prof. Dr. ing. Daniela Lucia Manea. 

Cei 100 de participanți sunt entuziasmați. Atelierele au venit cu informații noi și cu un mod de lucru dinamic. Împreună continuăm până în mai ateliere de dezvoltare personală, aici tinerii își vor dezvolta abilitățile care îi vor ajuta în carieră de la time management, intraprenoriat sau branding personal. 

Așteptările tinerilor sunt multiple, unii vor să știe cum se construiește o carieră în industria construcțiilor, alții vor să-și dea seama dacă pot pune în practică cele învățate la facultate și ce mai trebuie să știe în funcție de cerințele care vin direct de la o companie din domeniu. Dar toți se bucură că-și pot îmbunătăți aptitudinile la care nici nu s-au gândit că vor avea nevoie la angajare, abilitățile personale erau pe loc secund în fața celor tehnice. Acum își dau seama că cele două trebuie să conlucreze pentru carierea pe care și-o doresc. 

Cristina Barangă are 21 ani și este studentă la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, din cadrul Universitatea Politehnica București: „Consider că acest proiect reprezintă o oportunitate în a afla mai multe detalii despre o carieră în industria cimentului. Posibilitatea de a participa la webinarii, cunoscând astfel oameni cu experiență în domeniu, dar și la diverse ateliere de îmbunătățire a aptitudinilor, mă vor ajuta în a-mi creiona pașii pe care ar trebui să-i urmez pentru a ajunge să profesez în această industrie. De asemenea, îmi voi conștientiza punctele tari, dar și pe cele slabe (în vederea îmbunătățirii lor). ” 

Cioba Adrian are 24 ani și urmează cursurile Facultății de Construcții, Universitatea Tehnică, din Cluj-Napoca: „Principiile după care mi-am ghidat mereu acțiunile au fost realismul și autenticitatea. Pornind de aici, ce mă motivează să fac parte dintr-o experiență ca aceasta sunt provocările pe care le aduce o multinațională, oportunitatea de a face parte dintr-un colectiv cu experiență vastă în domeniul în care vreau să activez. Pe de alta parte, vreau să pun, în sfârșit, în practică tot ce am învățat teoretic în facultate.”

40 dintre cei 100 de studenți vor ajunge să participe la atelierele tehnice de la fabricile Holcim din Aleșd și Câmpulung. Acolo vor aprofunda noțiunile de mecanică, automatizări, inginerie chimică, mediu și siguranță. De asemenea, vor acumula și vor pune în practică informațiile despre securitatea muncii și ready mix proces, dar și despre produse alături de specialiștii de la Holcim. Iar la finalul programului, studenții pot aplica pentru cele 20 de locuri disponibile pentru un INTERNSHIP PLĂTIT în cadrul companiei Holcim.