Ce presupun atelierele de orientare în carieră, cum îi ajută pe elevi, ce perspective le deschid

Trăim în era vitezei și de multe ori tocmai asta ne pune o piedică când vine vorba de perspective de viitor. Mai puțin de jumătate dintre elevi au planuri profesionale în domeniul studiat în școală și mulți, firesc pentru vârsta lor, amână să ia o decizie cu privire la profesia lor. În acest context al schimbării pieței muncii, este tot mai importantă orientarea în carieră și alegerea conștientă a unei profesii.

Despre viitorul pe care tinerii și-l pot face cu mâna lor am vorbit și noi cu 3 persoane care ghidează tinerii și îi ajută în trasarea unui viitor cu optimism:

  • Galina Manole – coordonator proiect Academia de Cariere Tehnice, orientare profesională pentru elevii din liceele cu profil tehnologic
  • Luiza Stanciu – psiholog și consilier vocațional în cadrul Șolii de Valori
  • Silvia Luican – fondatoare IziData, compania de cercetare care a realizat mai mult studii privind tinerii pentru care am creat proiecte de orientare profesională.

Hai să vezi cum te pot ajuta proiectele de orientare în carieră, cum poți trece prin etapele emoționante cum ar fi alegerea liceului sau a facultății, dar și cum poți face cele mai bune alegeri în viața după școală.

Cum văd tinerii de la noi din țară viitorul?

Nu mulți dintre tineri au planuri concrete cu privire la carieră, iar asta trebuie normalizat, să nu știi ce vrei să faci în viață este de multe ori blamat și aduce o presiune care poate determina alegeri temporare. Tinerii par sa urmeze motto-ul «enjoying the ride ». Există puține frustrări în rândul tinerilor, cu privire la alegerile făcute – fie că ele au fost alegeri asumate și planificate, fie că ei aleg pur și simplu să se bucure de experiența liceului.

Ce este un atelier de orientare în carieră?

Prin ateliere de orientare în carieră înțelegem un mod interactiv prin care tinerii au posibilitatea de a-și descoperi înclinațiile, de a-și dezvolta abilitățile și de a răspunde nevoilor elevilor, de a fi pregătiți pentru viitorul locurilor de muncă.

Care este scopul unui atelier de orientare în carieră?

În atelierele de orientare în carieră tinerii sunt susținuți și ghidați spre crearea unui viitor profesional care să fie adaptat la abilitățile lor, dar și raportat la evoluția forței de muncă.

,,Noi, Școala de Valori, ne dorim să răspundem nevoilor elevilor de a fi pregătiți pentru viitorul locurilor de muncă. În paralel lucrăm și cu profesorii, care ne susțin în misiunea de a călăuzi tinerii.” – Galina Manole, coordonator proiect Școala de Valori.

Care sunt obiectivele din spatele acestor workshop-uri create pentru tineri?

Din fiecare atelier, elevii au de învățat câte ceva. Printre multe altele, obiectivele cele mai întâlnite pe care elevii le au când vin la ateliere de orientare profesională sunt: conturarea sistemul de valori, dezvoltarea competențelor de comunicare și lucrul în grup, pentru a-și descoperi abilitățile, capacitățile și posibilitățile de dezvoltare a potențialului, să-și identifice dorințele, aspirațiile și obiectivele de viitor și dezvoltarea capacității de a lua decizii.

Cum s-au schimbat lucrurile pentru elevii care au participat la ateliere de orientare profesională?

După participarea la ateliere de orientare profesională, adolescenții își schimbă perspectiva cu privire la propria persoană, descoperă resursele interne de care dispun și conștientizează posibilitățile de dezvoltare și perfecționare a abilităților și competențelor de care dispun. Elevii care participă la acesta ateliere devin mai încrezători în propriile forțe și își dezvoltă abilitățile de comunicare. Reușesc totodată să-și clarifice intențiile, obiectivele și planurile de viitor. Mai pe scurt, își ies din “zona de confort”

Luiza Stanciu, psiholog și consilier vocațional recomandă tinerilor să participe la astfel de ateliere, ,,deoarece pot găsi răspunsuri la multe din întrebările care îi frământă; pot avea parte de experiențe de dezvoltare și autocunoaștere. Fiind implicați activ, pot capta informații utile pe care să le pună în practică în viitor.”

Ce așteptări au tinerii de la viața profesională?

O tendință interesantă în rândul tinerilor cu aspirații ambițioase este să urmeze trasee profesionale care să genereze impact pozitiv in jurul lor – printre tineri, se remarcă un segment tot mai vocal de persoane care spun că « salvatul planetei este o meserie de viitor » sau că « ce și cum faci este mai important decât cât faci».

,,În studiile de piață efectuate în rândul tinerilor, tendința este de a alege domenii care să le placă, observ că pentru tot mai mulți, bucuria devine scop în sine; cu cât sunt mai tineri, cu atât mai hedoniști” –  Silvia Luican, fondator IziData.

Care sunt cele mai mari îngrijorări ale tinerilor când se gândesc la viitor?

Cele mai dese îngrijorări ale tinerilor au legătură cu luarea deciziilor potrivite cu privire la alegerea facultăților/ opțiunilor de studiu; găsirea unor joburi care să le aducă satisfacția personală și siguranța financiară. Pentru ei, lipsa experienței de lucru este un potențial risc pentru trecerea unui interviu.

 Care sunt cele mai căutate profesii de către tinerii de la noi din țară?

Antreprenoriatul este la mare căutare în rândul tinerilor, fie ca este vorba de mici afaceri de familie (pensiuni, saloane de coafor) sau, la unii dintre ei, planuri mai îndrăznețe precum afaceri în transport sau ecologie. Marketing-ul și social media sunt alte două domenii la care aspiră mulți dintre elevi, alături de IT și inginerie. Surprinzător este că apare și agricultura în topul preferințelor pentru începerea unui business.

Viitorul poate fi acea doză de necunoscut pe care o lăsăm să vină în viața noastră, dar poate fi și acea variabilă pe care o putem influența. Educația este componenta principală care poate aduce optimismul mult dorit în viețile tinerilor, iar atelierele de orientare profesională completează întregul demers al tinerilor către un viitor care să-i facă fericiți.

Tu ai vrea să încerci experiența unui astfel de proiect?