Andrada Mazilu este învățătoare la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara și după postările sale din social media și activitățile pe care le întreprinde cu cei mici ne dăm seama cu ușurință că elevii săi sunt cei mai fericiți din lume, cu toții sunt numai un zâmbet.

În 2019, dedicarea Andradei a fost recompensată cu premiul de Excelență în Educație, în cadrul Galei Merito.

La Școala de Valori ne dorim să ne aducem mai aproape oameni care aduc valoare acestei societăți, așa că Andrada a fost unul dintre dascălii pe care i-am invitat să participe împreună cu cei mici la atelierul de educație financiară FliP Școala de Bani pe roți.

Să vedem împreună ce părere i-au făcut trainerii și atelierul de educație financiară, la care a participat împreună cu elevii săi.

Școala de Valori: La ce te-ai gândit prima dată când ai aflat de atelierele de educație financiară pentru cei mici?

Andrada: Am fost foarte bucuroasă că există asemenea inițiative, copiii au nevoie de o învățare diferită față de ce se întâmplă la școală în mod normal, activitățile nonformale contribuie la procesul lor de asimilare a cunoștințelor.

Anul trecut am fost în vizită cu cei mici la Banca Mondială, unde aceștia au învățat câteva noțiuni financiare, au povestit puțin despre istoria banilor, așa că participaseră deja în clasa pregătitoare la o activitate premergătoare celei de acum.

Școala de Valori: Un lucru nou pe care l-au aflat pe parcursul atelierului de educație financiară?

Andrada: Au aflat mai multe lucururi noi. În primul rând au descoperit care este valoarea lucrurilor.

Mulți au rămas impresionați de valoarea emoțională și cea materială a lucrurilor, li s-a părut, de asemenea, interesantă dezbaterea despre contul de economii și pușculiță, le-a plăcut foarte mult că au avut șansa de a avea un alt tip de „profesori”, traineri care sunt elevi ca și ei.

Atmosfera degajată i-a făcut pe cei mici să aibă curaj să pună întrebări, să se implice activ, să fie extrem de cooperanți.

Școala de Valori: Cum s-au simțit cei mici pe parcursul celor două ore și 15 minute?

Andrada: Am primit din partea lor un feedback extrem de favorabil; din păcate nu toți copiii pe care i-am înscris au rămas până la finalul atelierului, însă cei care au fost prezenți de la început până la final au fost super încântați. La încheierea atelierului micuții i-au invitat pe traineri să îi viziteze, pentru a întreprinde activități cu întreaga clasă.

Școala de Valori: Ce părere v-au făcut tinerii noștri traineri?

Andrada: Au fost foarte bine pregătiți, dornici să interacționeze cu copiii, erau cu adevărat conectați cu elevii, simțeau pulsul clasei; foarte zâmbitori, răbdatori.

S-au descurcat foarte bine să-i modereze și să-i țină sub control pe cei mici, au fost foarte degajați și relaxați, chiar și când trebuiau să răspundă întrebărilor piticilor.

Școala de Valori: De ce este atât de utilă educația financiară, chiar și predată celor mici?

Andrada: Pentru că este ancorată în realitatea și viața copiilor, punând astfel bazele unei educații complete. În zilele noastre avem mare nevoie și de educație financiară.

Andrada nu numai că și-a luat puțin din timpul ei pentru a răspunde în cadrul unui apel telefonic întrebărilor noastre dar ne-a prezentat chiar și elevilor săi:

„Kinders, mă auziți? Chiar acum dădeam un interviu despre atelierul de educație financiară la care am participat împreună”.

Răspunsul piticilor a fost un „OOOOOOO” surprins și voios.

„Aveti și voi ocazia să fiți parte din acest intevriu. Vreți să spuneți cum vi s-au părut atelierele?”

Sara: Mie mi-a  plăcut „atuncea” că am învățat despre ce avem nevoie; un rubin nu ne poate ajuta (în viața de zi cu zi, not.red.). Mi-a plăcut chestia cu măsuțele (fiecare măsuță reprezintă o categorie de cheltuieli anuale a familiilor din România, not red.).

Zara: Mi-a plăcut că am putut învăța prin joacă, am avut multe activități frumoase. Îi mulțumesc lui frau Andrada și celor ce au ținut atelierul. Am mai învățat pe ce cheltuiește cel mai mult o familie zilnic.

Un alt elev: Mie mi-a plăcut de „profesorii” care ne-au ajutat, am învățat foarte multe despre costurile lucrurilor. Cei care au ținut atelierul ne-au si explicat fiecare cuvânt în parte și ce înseamnă acel lucru de pe măsuță.

Școala de Valori: Ați mai participa la atelierul de educație financiară?

Toți copiii în cor: Daaaaaa.

Unul dintre copii: Nu aș spune nu.

Nici noi nu am spune nu unei viitoare întâlniri cu elevi atât de deschiși să învețe lucruri noi, alături de dascălii lor implicați care știu cu adevărat care sunt nevoile adevărate ale noilor generații.

Sperăm să ne revedem curând!