Educația financiară oferă copiilor și tinerilor o nouă perspectivă despre bani, despre valoarea lucrurilor și a economisirii pentru împlinirea unei dorințe. Școala de Valori alături de BCR organizează mai multe proiecte, care îi aduc pe cei mici și pe cei mari în ateliere de educație financiară. Prin joc, bună dispoziție și interacțiune, informațiile despre bani i-au direcția care trebuie, mai exact, cei prezenți la ateliere înțeleg valoarea lucrurilor pe care și le doresc, înțeleg de ce este important să mai amâne cumpărarea unui anumit lucru, dar și cât de important este să economisească pentru a-și îndeplini visul.

Luni, 11 aprilie, de Ziua Națională a Educației Financiare, trainerii asociației Școala de Valori au fost alături de sute de elevi, care și-au exprimat curiozitatea au vorbit despre importanța banilor, cum de au ajuns să miște lumea și să schimbe societăți.

Unul dintre trainerii s-a trezit în fața unei povești despre valoare, dar nu a banilor, ci despre valoarea colegialității. Un copil nu a vrut să le spună tuturor din clasă pe ce și-a cheltuit ultimii bani strânși de la părinți sau bunici. A preferat să scrie pe un bilețel -PS4. Consola fusese dorința care i s-a îndeplinit, o dorința la care ceilalți copiii pot doar să viseze. Așa că a ales să păstreze secretul că el este cel care are posibilități, pentru că își dorește să fie asemeni celorlalți colegi, să le fie alături și atunci când visează la noutățile tehnologice.

Copilul acesta ne-a dat lecția despre valoare, iar educația financiară vrea să îi aducă pe cei care participă la ateliere și față în față cu valorile. Pentru că educația financiară înseamnă mai mult decât niște bancnote sau niște carduri, ne ajută să ajungem la un mod de viață, unul în care să ne comportăm inteligent cu banii, să dăm valoare lucrurilor și să punem banii să lucreze pentru o viața așa cum ne-o dorim.

Profesorii care au asistat la ateliere de educație financiară văd deja că elevii lor sunt mai determinați să economisească, sunt mai disciplinați cu cheltuielile și dau o nouă valoarea lucrurilor. Mariana Șușu, profesoară și director adjunct la Școala Gimnazială Nr. 2, din Moara Vlăsiei, susține căElevii au primit informațiile despre educație financiară ca pe un tip de educație care le poate schimba atitudinea față de bani și le poate permite să pășească în lumea banilor prin jocuri, interacțiune și voie bună. Atelierul le va schimba atitudinea față de bani, elevii devin mai chibzuiți, își fac planuri și ajung să înțeleagă cât de important este să-și gestioneze eficient banii, să gândească în perspectivă și să decidă asumat.”

Dar elevii aud acasă sau în cercurile de prieteni tot felul de informații despre bani, unii dintre ei s-au prins că a investi într-o monedă virtuală s-ar putea să fie o adevărată oportunitate, iar investițiile încep să le aprindă „beculețele” celor care credeam că pot folosi banii doar pentru joacă sau, cel mult, pentru relaxarea cu prietenii.

Unul dintre acești copiii este și Răzvan, i-a uimit pe traineri cu întrebările sale, asemeni unui adult care vrea să înțeleagă cum să poată investi. Răzvan este clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială, Nr. 2, Moara Vlăsiei, și are de gând să economisească banii primiți de la bunici. Iar atelierul de educație financiară i-a adus cam toate informațiile de care avea nevoie. „Am învățat să-mi revizuiesc de fiecare dată cheltuielile și să le reduc doar dacă nu sunt necesare în scopul de a economisi și de a investi în continuare. Eu economisesc pentru a nu fi nevoie să mă împrumut de la alții dacă se întâmplă să am ceva urgent de plătit și vreau să economisesc printr-un cont bancar”. 

Atelierele financiare îi învață pe copiii și pe tineri cum să pună deoparte banii primiți de la părinți, bunici sau chiar din alocație. Dar și cum ar trebui să cheltuiască banii, când și pe ce lucruri este bine să se ducă mai mult din banii „din pușculiță”,  astfel încât să-și îndeplinească dorințele și să nu facă rabat de la calitatea lucrurilor pe care și le doresc.

Elevii pot participa la ateliere de educație financiară din proiectul FLIP-Școala de Bani pe Roți în continuare, pentru înscrieri intră aici. Până acum peste 52.000 de elevi au participat la cursurile realizate de Școala de Valori cu sprijinul BCR.

Și dacă elevilor le plac competițiile, FLiPiada este pentru ei, un treasure hunt cu tematică financiară, creat încât să le provoace interesul.