Ediția 2017 a burselor stART a început, așa că ne-am dorit să-i cunoaștem pe noii bursieri pasionați de artă și frumos. Cristiana sparge gheața și ne povestește despre cum și-a descoperit talentul pentru muzică, despre modelele și idealurile sale, dar și despre ce își dorește de la bursele stART. 

“Salut! Eu sunt Cristiana, am 16 ani și sunt una dintre bursierii stART de la muzică, lucru care mă bucură foarte mult!

Studiez pianul de 11 ani la Colegiul Național de Arte “Dinu Lipatti” din București, iar timpul liber mi-l petrec studiind și mai mult sau descoperind tot felul de lucruri care îmi aduc bucurie și mă ambiționează.

Foto: Serban Mestecaneanu

La grădiniță am descoperit că există o conexiune între mine și sunetele pianului. Era primul și singurul an în care se introducea la acea grădiniță opționalul de pian. Dupa câteva lecții, sunetele pianului nu îmi mai ieșeau din cap și mi-am dat seama că vreau să fiu o “pianistă profesionistă”, așa cum le-am zis părinților mei.

Modele și idealuri

În anii ce au urmat, am întâlnit oameni care mi-au schimbat viața: regretata maestră Ana Pitis, care mi-a condus pașii timp de 6 ani, arătându-mi adevărul din muzică; doamnele profesoare Adriana Bocăneanu și Alina Balaban, care m-au învățat să nu renunț la visele mele, oricât de greu îmi va fi pe parcurs, dumnealor ajutându-mă să descopăr acest drum pe care acum merg cu mai multă încredere. Datorită lor, am obținut rezultate extraordinare, am început să mă organizez pentru a obține ce mi-am propus – să aduc FERICIRE și EMOȚIE în jurul meu.

Îmi place SĂ AJUT, și acest lucru cred că îl fac cel mai bine prin muzică. 

De-a lungul timpul, am dat diverse concerte caritabile pentru bătrâni și oameni bolnavi, ca membră a Fundației Ressonance, condusă de Elizabeth Sombart și Lavinia Dragoș.

Un vis îndeplinit

Când ești pe scenă sau când pur și simplu îi bucuri pe alți oameni prin artă, eu cred ca poți simți fericirea la cel mai înalt nivel.

Am reușit să simt acest lucru cel mai bine în anul 2016, în care am muncit pentru a-mi îndeplini unul dintre cele mai mari visuri: să cânt alături de Camerata Regală, pe scena Ateneului Român, unul dintre concertele mele preferate – “Carnavalul Animalelor” de Saint-Saens. În decembrie, cu câteva zile înainte de Craciun, am cântat sub bagheta dirijorului Sabin Pautza. În acea seară am simțit cea mai mare bucurie de până atunci, pe care am împărtășit-o cu oamenii din sală.

Cred foarte mult în tot ce spun, în tot ce fac, chiar dacă uneori uit să am încredere în mine, să zâmbesc și să ma bucur de tot ce ne poate oferi viața. Consider că cel mai mare defect al meu este timiditatea și din cauza aceasta am avut de pierdut de mai multe ori. Vreau să învăț să fiu mai prietenoasă, mai tolerantă și mai încrezătoare! 

Comunitatea bursele stART

Ca bursieră stART, îmi doresc să cunosc artiști ca și mine. Faptul că ne întâlnim într-un grup în cadrul acestei burse sper să ne facă să ne cunoaștem dincolo de scenă sau de preocupările noastre artistice, pentru că în primul rând suntem OAMENI și trebuie să ne dezvoltăm în acest sens.

Pentru mine, muzica a însemnat, înseamnă și va însemna întotdeauna cea mai mare fericire pe care viața mi-o poate aduce! În muzică m-am regăsit mereu, chiar dacă uneori “mi-am căutat” drumul și în alte arte, precum actoria sau dansul. Sunt o mare iubitoare de arte, în general, dar se pare că muzica clasică este cea mai potrivită pentru mine.

Închei prin a vă invita să mă ascultați cântând “Les jeux d’eau a la Villa d’Este” de Franz Liszt”