W3Schools.com
W3Schools.com
W3Schools.com style=
W3Schools.com

Drum sigur

head-drumsigur-1

Pentru cei mai mulţi dintre elevii care învaţă la liceele tehnologice şi şcolile profesionale, drumul în viaţă după finalul şcolii este unul confuz şi nesigur. Diploma obţinută nu le garantează un loc de muncă, iar fără experienţă le este dificil să se angajeze.

Pornind de la această situaţie, am gândit un program pe termen lung prin care să “împrietenim” mediul economic cu şcolile tehnice şi profesionale, iar tinerii să beneficieze de o pregătire practică de calitate şi de un program de dezvoltare personală şi profesională.

Drum Sigur este proiectul prin care, alături de companiile şi liceele partenere, ne dorim să redescoperim potenţialul adolescenţilor din aceste instituţii de învăţământ. Vrem să-i ajutăm să capete încredere în calităţile lor şi să-şi construiască un viitor mai bun, în care să-şi folosească abilităţile dobândite la şcoală într-o profesie potrivită.

Inovaţia programului constă în asocierea fiecărui liceu tehnic din program cu câte o companie care oferă elevilor stagii de practică şi suport în pregătirea de specialitate. De asemenea, la finalul proiectului, o parte dintre tineri au şansa de a obţine primul lor loc de muncă în cadrul organizaţiei respective. Carmeuse, companie cu activitate în domeniul industrial – materiale de construcţii, se numără printre partenerii cu care colaborăm în acest proiect.

Concret, adolescentii din proiectul Drum Sigur au parte de:

  • adolescenti drum sigurTeorie în domeniul tehnic – Înainte de formarea propriu-zisă într-o meserie, elevii au nevoie şi de cunoştinţe teoretice, pe care le acumulează în cadrul orelor de la şcoală, sub îndrumarea profesorilor de specialitate.
  • Practică – Companiile implicate în proiect oferă 300 de ore de practică pentru elevii din program, astfel că aceştia pot vedea cum se desfăşoară lucrul într-o fabrică şi ce presupune munca de zi cu zi. Liceenii îşi continuă studiile şi pot lucra în acelaşi timp, ceea ce le deschide calea spre siguranţă financiară. Datorită experinţei acumulate şi a certificatului de formare obţinut la finalul programului, tinerilor le este uşor să-şi găsească un loc de muncă.
  • Soft skills, atitudini şi valori – Pe parcursul întregului an şcolar, tinerii iau parte la ateliere ţinute de echipa Şcolii de Valori, în cadrul cărora îşi dezvoltă abilităţile de relaţionare şi lucru în echipă, îşi descoperă valorile şi devin mai responsabli şi mai încrezători în viitorul lor.

Drum Sigur a început în perioada 2012-2014, cu un grup de tineri de la liceele tehnologice “Barbu A. Ştirbey” din Buftea şi “Mecanică Fină” din Bucureşti. În anii 2013-2015, compania Carmeuse s-a alăturat acestui proiect, iar mai mulţi adolescenţi din cadrul Liceului Tehnologic “Aurel Rainu” Fieni (judeţul Dâmboviţa) au avut ocazia să dobândească informaţii şi abilităţi practice în domeniul tehnic, printr-un stagiu de practică în fabrică, alături de participarea la ateliere de dezvoltare personală.

În 2015-2017, alături de compania Carmeuse, Drum(ul) Sigur merge mai departe și se extinde în alte oraşe, iar tinerii vor face practică în fabricile de var Carmeuse din zonele în care locuiesc. Şcolile partenere sunt:

  • Liceul Voievodul Mircea din Târgoviște – practică la fabrica de var Carmeuse din localitatea Fieni.
  • Colegiul Tehnic de Transport feroviar Anghel Saligny din Simeria – practică la fabrica de var Carmeuse din localitatea Chişcădaga.
  • Colegiul Tehnic Câmpulung Muscel din Câmpulung –  practică la fabrica de var Carmeuse din localitatea Valea Mare Pravăţ.

În 2016, proiectul continuă cu aceleași grupe formate anul anterior, tinerii urmând să aprofundeze cunoștințele în cadrul celor două specializări: mecanică și electrică. Astfel, ei vor beneficia de:

  • 5 zile de educație nonformală, dintre care 2 zile vor fi alocate atelierelor de matematică creativă. Vor exista două astfel de sesiuni (2 x 5 zile), una în octombrie – noiembrie 2016, cealaltă în aprilie – mai 2017, centrate pe dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și relaționare cu cei din jur.
  • 2 săptămâni de practică în fabrică – în octombrie – noiembrie 2016 și aprilie – iunie 2017. Asistați de mentorii din fabrică și îndrumați de profesorii de specialitate, tinerii vor construi câte o piesa/proiect pe domeniul lor, unde vor aplica și cunoștințele dobândite în cadrul atelierului de matematică. Lucrul la proiect va putea fi continuat și la liceu, la orele de atelier, piesele fiind furnizate de Carmeuse.

Citeşte pe blog câteva impresii ale celor care au fost implicaţi în program și răsfoiește raportul proiectului.

PARTENER

New Carmeuse Logo_2013