Astăzi, în Galaxia Învățării, modelăm.

Maeștrii de astăzi: Regele Leu și Măreața Vulpe  

Modelarea înseamnă învăţarea prin vizionarea unei alte persoane care efectuează un comportament, urmată de imitare.

Dar, hai înainte, să vedem când am avut noi prima lecție de modelare. 

Când eram mai mici, luam pantofii mamei/tatălui în picioare, pentru că voiam, la un anumit nivel, să fim ca ea/el. Ce observăm la copil? Decizia este clară, îi place să experimenteze lucruri noi și, pe lângă acestea, are curiozitatea de a vedea cum este să fii “mare/elegant/sobru” sau să practice meseria X, meseria părintelui sau una pe care a descoperit-o el în mediul înconjurător. Așa că, face ceva inteligent: ia pantofii, se încalță și începe să meargă cu ei, așa cum a văzut la adulți (pe sistemul “da, sunt mare și merg cu pantofi de om mare, ce contează că mă mai împiedic, ce contează dacă mai cad?!, mie îmi place tot, nici nu bag de seamă căzăturile neaparat, doar îmi dau seama ce să fac data viitoare altfel; eu vreau să merg și doar asta mă interesează acum). Așa că, prin modelare, am ajuns…modele.

Pam Pam. Intuiția noastră – primul învățător al magnificei Modelări.

Astăzi și eu și tu suntem în pantofii noștri. Doar că, dacă ne uităm mai atent, putem observa niște comportamente și abilități desprinse din ce am văzut la mama, la tata. Cum ar fi, poate, gătitul. Cum ar fi, poate, încrederea în oameni. Cum ar fi, poate, iubirea pentru artă. Cum ar fi, poate, atașamentul față de ordine și disciplină. Cum ar fi, poate, neîncrederea în sine. Cum ar fi, poate, stilul de îmbrăcăminte pe care îl prefer (mhm, oare cine ți-a dar primele zeci de sugestii de hăinuțe?!). Cum ar fi, poate, modul politicos de a da “Bună ziua!” sau modul mai distant de a spune “Te iubesc”. Sau, poate, preferința pentru ceaiul de tei și pentru pâinea cu unt și brânză. Hei, tu le știi cel mai bine. Semințele alea care au fost sădite prin observare și, la un moment dat, încorporate, așa, în noi. Uneori voit, alteori, luați pe nepregătite puțin – adică, parcă n-am avut un respiro anume ca să hotărâm “da, e bine pentru mine și chiar vreau să imit asta”. 

Dar acum, dacă reușești să citești și să înțelegi ce scriem noi aici, este clar că ai discernământul format și că, (surpriză!) poți utiliza modelarea CONȘTIENT. Altfel spus, poți fi prezent/ă în ceea ce faci și să alegi conștient ce abilități vrei să înveți de la ceilalți. 

Să-ți spun un secret?

Ceilalți nu e nevoie să fie doar oamenii din jur.

Pot fi și animalele. Și încă ce maeștrii ne sunt animalele! Dacă ai o pisică, un câine, un pește – știi la ce ne referim.

Profesorii noștri de astăzi sunt Leul și Vulpea. Imperfecți, știm, dar alții n-am găsit. 

Așa că, dacă tot îi avem aici, ce modelăm astăzi, inspirându-ne de la ei?

Leu

Conform tradiției, leul este regele animalelor. În mișcare, un leu sănătos are o postură dreaptă, un mers apăsat, ferm, o ținută regală. În luptă, manifestă putere, vitejie, curaj, neînfricare. Din perspectivă mitologică, este simbolul antic al Soarelui și întruchipează puterea pământească. Iar leoaica reprezintă Luna, feminitate și maternitate sălbatică. 

Hai să testăm modelarea, ce zici?

Modelare după Leu:

Te invit să te miști precum leul (nu în luptă): spatele drept, bărbia dreaptă, picioarele departate la nivelul umerilor, inspiri abdominal și expiri, mâinile pe lângă corp. Gândește-te la ceva ce trezește bucuria în tine. Acum, gândește-te la ceva care te inspiră, la visurile tale, la ce îți propui tu să realizezi. Simți în corp încredere, curaj, vitejie. Imaginează-ți că deja ai realizat ceea ce îți propui. Simți fericire și mai multă încredere și mai multă putere. Aceasta este atitudinea leului, aceasta este atitudinea învingătorului. Urmărești ceea ce vrei, pentru că știi că poți obține ceea ce vrei prin puterile tale, prin ceea ce ești deja. Ai toate resursele. 

Vulpea

Bine, hai să recunoaștem că Miss Vulpe are câteva antipatii adunate (cu sau fără fundament, depinde cine analizează). Conform tradiției occidentale, este simbolul de bază al vicleniei și ipocriziei, dar în unele culturi de băștinași americani, viclenia ei este transformată în înțelepciune, iar în Orient, vulpea înseamnă longevitate și transformare. În același timp, putem observa la vulpe, așa cum este ea surprinsă și în basme, jocuri, povești, o anumită flexibilitate și abilitate de a fi atentă la ceilalți, agerime, inteligență în a face rost de resurse, iubire de sine și atenție la nevoile proprii, grație a corpului. Vulpea pare greu de îmblânzit, ceea ce spune despre ea că își apreciază unicitatea și valoarea. Dar, așa cum spune Saint-Exupery în “Micul Prinț”, s-ar putea ca vulpea să vrea să fie îmblânzită, pentru că, la fel ca și oamenii, devine prietenă doar atunci când capătă încredere. Iar vulpea mai are de învățat despre încrederea în ceilalți și despre integritate. Poate chiar de la leu.

Modelare după Vulpe:

Aici, va fi un exercițiu de mișcare a întregului corp, precum o felină. Miști umerii, miști abdomenul, poți mișca și picioarele, îți miști capul într-o parte și în cealaltă, gâtul, îți miști fața. Simți flexibilitatea corpului tău, ești atent/ă la ce simți în corp, toate simțurile îți sunt deschise, asculți tot ce este în jurul tău, inspiri abdominal și expiri. Corpul tău este relaxat și, în același timp, se mișcă, este agil. Intenția este doar să explorezi mediul exterior și să fii în contact cu ce simți, în același timp. Te simți curios/oasă față de ce este în jurul tău, descoperi lucruri noi, pe care nu le-ai mai observat până acum. Poți vedea arta din mișcarea ta. Te simți inteligent/ă, însă pentru că știi care îți sunt puterile, ai o smerenie aparte.

Ei bine, universul Leului și universul Vulpii sunt mărețe și complexe precum este întreaga natură. Noi ne-am raportat la Leu și la Vulpe ca la tipologiile care le-au fost atribuite, de fapt, tot de oameni. Ceea ce facem, observând aceste tipologii, este că ne inspirăm de la calitățile lor și le imităm. Dacă avem curajul să ne jucăm fără să judecăm, asemenea copilului din interiorul nostru care se proba hainele adulților, vom descoperi că Leul și Vulpea sunt și în noi. Repetând modelarea, vom începe să observăm mai mult și din mindset-ul ce aduce succes acestor tipologii. S-ar putea ca unele dintre convingerile lor despre ele și despre mediu să fie identice cu ale nostre. Unele s-ar putea să fie noi și să ne bucure, altele s-ar putea să fie în dezacord cu noi (poate am împrumutat convingerea că vulpile sunt ipocrite și șirete, de exemplu; în cazul acesta, poate învățăm flexibilitatea Vulpii și perseverența ei în a obține ce vrea, fără a imita și ipocrizia, fiindcă am învățat deja de la Leu încrederea și siguranța că avem toate resursele să obținem ce vrem). Sperăm că a voastră curiozitate vă va ghida să vă uitați cu mai multă atenție la ce avem de învățat de la Leu și de la Vulpe și la ce este în jurul nostru. Poate de la pisică, de la câine sau de la peștele din acvariu. Fiecare are niște calități și abilități unice, pe care le putem învăța, dacă vrem. 

Cum altfel devii neînfricat și hotărât/ă precum leul, fără să exersezi atitudinea de invincibil?

Cum altfel înveți să te adaptezi precum vulpea, fără să exersezi flexibilitatea și joaca, surpriza?

Te invităm să explorezi modelarea și să împărtășești cu noi cum a fost experiența ta.