După ce a încercat, pe rând, handbal, gimnastică și pictură, Iasmina și-a descoperit pasiunea pentru muzică, mai exact pentru flaut. Anul acesta și-a îndeplinit visul de a fi bursieră stART, iar acum ne povestește cu drag despre aventura ei în lumea artei.

“Numele meu este Maria Iasmina Palage, însă cam toata lumea îmi spune Jasmin. Sunt elevă în clasa a 9a la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, care este un fel de a doua casă pentru mine, deoarece petrec foarte mult timp la școală. Câteodată stau și studiez și nici nu realizez că deja este 7 seara și ar fi cazul să mai trec și pe acasă. 

Mi-am descoperit pasiunea pentru muzică încă de la 5 ani, când părinții mei m-au dus la un ansamblu folcloric. La început nu îmi plăcea, știam doar că nu pot să ies afară în timpul ăla să mă joc cu alți copii. În clasa a doua am început să iau ore de pian. Mi-a plăcut foarte mult la început, dar simțeam că nu este ceea ce îmi doream eu cu adevărat. Profesoara de pian îmi spunea că ar trebui să mă duc la liceul de muzică pentru că am talent. Când am auzit, prima mea întrebare a fost: „Există așa ceva?”.

Până în clasa a 4-a am fost la o școală generală, am făcut handbal, gimnastică, pictură – tot ce s-a putut, până când am descoperit flautul. Mi-am bătut părinții la cap că eu asta vreau să fac, să mă duc la Liceul de Muzică și să cânt la acel intrument.

Prin studiu și muncă am ajuns în acest moment la liceu făcând ceea ce îmi place mie cel mai mult: să bucur lumea și să-mi exprim sentimentele prin acest instrument.

Tot ce mi-am dorit până anul trecut a fost să întru în finala unui concurs din oraș – „Sigismund Toduță”. Am reușit acest lucru până la urmă, cu mult efort și multă muncă. Acesta era visul meu, să ajung acolo în fața profesilor de la liceul/ conservatorul din Cluj-Napoca. Am reușit să-i impresionez și am câștigat Marele Premiu. Consider că a fost unul din cele mai importante momente din viață mea, încă îmi amintesc cum eram pe scenă și mă abțineam să nu plâng de emoții. Tot în acest an am devenit bursieră stART și sunt foarte mândră de acest lucru, mi-l doream foarte tare.

Mă ajută sprijinul celor din jur, în special al familiei, dar și dorința de a mă perfecționa în ceea ce fac. În viitor îmi doresc să ajung fie flautistă solo, fie într-o orchestră care merge în jurul lumii. În ultimii 10 ani, am observat că muzica este un lucru important în viața mea și chiar nu îmi pot imagina unde aș fi fost acum sau pe ce drum aș fi luat-o dacă nu aveam această legătură specială cu muzica.”