Suntem în al 3-lea an de Academia de Cariere Tehnice, proiect desfășurat de Școala de Valori, cu susținerea PEPCO. Sute de tineri au cunoscut o îmbunătățire a atitudinii lor după ce au parcurs proiectul. .

Pentru fiecare tânăr care se înscrie în incursiunea ACT by PEPCO, motivația înscrierii crește pe parcursul proiectului, cu ajutorul cunoștințelor acumulate, cu noile relații de colegialitate și cu noile modele profesionale  pe care le află din evenimentele de tip Bibliotecă Vie.

Rebeca Păișan are 17 ani și este în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Beceni. Visează deja la o carieră de paramedic sau asistenta, pentru că face voluntariat în cadrul SMURD. Cu toate acestea, consideră că pasiunea pentru condus s-ar putea să o facă să se îndrepte spre alte oportunități. „Aș dori să devin șofer de tir sau director administrativ al mai multor firme. Am hotărât să mă înscriu în proiect datorită unei prietene, dar și datorită atelierelor de dezvoltare personală, dorindu-mi să învăț cât mai multe lucruri noi, deoarece îmi place să cunosc cât mai multe din diverse domenii. Toate atelierele mi-au plăcut, însă în mod special Biblioteca Vie a fost foarte interesantă pentru mine, deoarece am putut sa aflu procesul celorlalți de evoluție și am apreciat toate sfaturile primite.”

În timpul proiectului, tinerii beneficiază de 11 ateliere de dezvoltare personală. Pentru Rebeca, atelierul care i-a adus cel mai mare plus a fost cel despre cum se iau deciziile. Iată ce ne-a spus: „Diferențele au fost vizibile după ce am participat la atelierul despre luarea deciziilor, acordând un timp mai îndelungat de gândire, devenind mai rapidă și eficientă în luarea deciziilor. O altă schimbare vizibilă este reprezentată de faptul că nu îmi mai este frică să greșesc, am devenit mult mai încrezătoare în propriile forțe.”

Activitățile din proiect i-au adus Rebecăi forța de care avea nevoie pentru a-și susține motivația și a ajunge să facă din pasiunile sale realitate.

Alături de Rebeca în proiectul ACT by PEPCO este și Ștefan Bejenaru. Are 18 ani și este în clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic Gheorghe C. Moisil Buzău. A aflat despre proiect de la doamna dirigintă, care l-a sfătuit să participe și acum îi mulțumește, deoarece i-a fost foarte ușor să rețină informații și recunoaște că s-a și distrat.

Atelierul despre Luarea deciziilor și cel de Inteligențe Multiple l-au inspirat pe Ștefan și l-au ajutat să fie mai motivat și să știe clar ce va face după terminarea liceului: „Sunt de părere că atelierele au fost ținute de niște traineri foarte bine pregătiți, alături de care mă simt foarte bine, confortabil și care au dus la îmbunătățirea relațiilor mele de la începerea acestui proiect. Cel mai mult m-a inspirat atelierul legat de luarea deciziilor și cel legat de tipurile de inteligențe, ajutându-mă să fiu mai hotărât. Doresc să îmi continui studiile la facultate, să devin mai productiv și mai bun decât sunt în prezent, ajutând comunitatea să facă același lucru ca și mine, prin metoda exemplului de sine. Mi-ar plăcea să pot inventa o practică socială care constă în liniștirea oamenilor. Doresc să-i motivez, să îi fac mai siguri pe ei și să înțeleagă că nu contează părerea celorlalți.”

Cu așa motivație, pentru comunitate, cu siguranță Ștefan va avea ce să dea mai departe din acest proiect.

ACT by PEPCO a fost pentru Valentin Belgiuc un proiect de suflet, astfel că și-a dorit să continue încă un an experiența, și nu regretă, pentru că la 19 ani, are nevoie să știe cum să-și maximizeze abilitățile și să ia cele mai bune decizii.

Valentin urmează cursurile Liceului Tehnologic „Duiliu Zamfirescu” din Dragalina și a înțeles, la început, cu ajutorul profesorilor, apoi cu al trainerilor Școala de Valori, că este nevoie să pui accent pe abilitățile pe care le ai, pentru a putea să alegi corect în viața personală, educațională și profesională.

Valentin este la fel de entuziasmat și acum, în al doilea an de proiect, pentru că ACT by PEPCO a fost prima sa experiență de participare la activități educaționale organizate de un ONG. A considerat că anul acesta va putea să vadă cu alți ochi activitățile din proiect și va putea să își valideze „valorile personale”, despre care nu știa prea  multe înainte. „Experiența mea în proiectul ACT by Pepco a fost pentru mine o oportunitate de a-mi cunoaște mai bine atuurile și chiar de a-mi stimula abilitățile pe care le aveam, însă nu le conștientizasem înainte de a participa la atelierele oferite de Școala de Valori.

Atelierele la care am participat au fost exceptionale, foarte interactive, bine puse la punct în așa fel încât la finalul atelierului toți participanții să rămână cu anumite „valori” de care poate nu știam până în acel moment.

În ediția actuală, mă simt foarte comod și observ că toți participanții sunt foarte interesați să audă poveștile și cunoștințele trainerilor, pregătiți să ofere informații în cadrul atelierelor.”

Și pentru că entuziasmul tinerilor din Academia de Cariere Tehnice este molipsitor. Ne-am adus aminte și de Andreea Daria Iarca, tânăra care anul trecut trecea prin experiența acestui proiect. Acum are 17 ani și urmează în continuare cursurile Liceul Tehnologic de Servicii Sfântul Apostol Andrei.  La un an de la proiect spune fără ezitare că a primit  – încredere. „Sinceră să fiu a fost primul dintre proiectele care m-a învățat cum să fiu eu însămi și să trec peste toate obstacolele. Am învățat cum să vorbesc liber, să îmi las deoparte toate emoțiile și să fiu EU. Au fost o multitudine de ateliere foarte interesante, care m-au ajutat pe parcurs după finalizarea proiectului. Totodată, și tabăra a fost un plus, a fost diferit să facem activitățile față în față și nu online. Țin să mulțumesc întregii echipe de traineri și voluntari care au fost pe tot parcursul acestei aventuri frumoase alături de noi și pentru că ne-au îndrumat așa de bine. Totodată, ACT by PEPCO este în momentul de față pentru mine e ca o familie, am legat foarte multe prietenii care nu se vor dezlega așa de ușor!”

Au pornit în proiect cu motivația că vor deveni la finalul cele mai bune variante ale lor, așa percep tinerii care s-au înscris în ACT by PEPCO evoluția pe care le-o oferă atelierele, activitățile, Bibliotecile Vii, tabăra, interacțiunea cu trainerii Școala de Valori și cu profesioniștii PEPCO.

De la fiecare dintre acestea își iau motivație pentru o viață mai bună, în care luarea deciziilor și valorile personale nu le vor crea probleme, ci doar oportunități.

Stai aproape de noi pe Facebook Școala de Valori și www.scoaladevalori.ro pentru a afla și alte experiențe din acest proiect.