În perioada liceului, tot mai mulți tineri înțeleg importanța lecturii în dezvoltarea personală. Multe dintre cărțile citite îi ajută să înțeleagă lumea în care trăiesc, își iau de acolo modele de viață, idei geniale și se uită cu admirație la unele personaje, pentru că le dau curaj și determinare să fie cei care aduc schimbarea în comunitățile lor și, chiar, la nivel de societate.

Participanții din cadrul proiectului „Colecția de Valori” au înțeles ce pot „construi” cu ajutorul lecturii. Printre acești tineri sunt unii care vor să schimbe lumea prin scris, să o facă empatică, să ajungă cu ideile lor acolo unde alți scriitori nu au îndrăznit, și pentru că sunt tineri, nu le lipsește motivația și nici imaginația. 

Dacă și tu, cel care citești acest articol, ai început să scrii poate povestea Ioanei Pahonțu, participantă în proiectul „Colecția de Valori” te va impulsiona să nu te oprești, ci să continui prin cizelare, încredere și autenticitate. 

Ioana este din Ploiești,  are 17 ani și a trecut clasa a XII-a. A debutat cu „Busola către Nova Scotia”. Tânăra ne-a explicat că titlul este o metaforă pentru călătoria echipajului, iar busola sunt aventurile prin care aceștia trec pentru a ajunge la o „comoară” . „Prin intermediul echipajului, separat de acțiunile tipice unei aventuri piraterești de secol XVIII, am vrut să creez o societate în miniatură – fiecare dintre cei zece membri ai micului echipaj este creat pe un tipar atipic, precum loialitatea ca defect, în cazul lui Seraphim, sau ,,însemnații” excluși de societate din pricina unor semne de naștere ori imperfecțiuni cu care s-au născut, așa ca Yanosh și Shan, zis și Șuviță Albă. Viața pe mare, deși aspră și prezentată fără ocolișuri, este totuși mai bună decât soarta care i-ar fi așteptat pe fiecare dintre ei pe uscat. Căpitanul, Hugo Albinosul – o cauțiune ambulantă, așa cum îmi place ocazional să-l numesc – este capul răutăților, dar, totodată, își prețuiește marinarii pe care i-a salvat de pe uscat, căci îi sunt singura familie. Cred că mesajele care definesc acest prim volum sunt ,,a doua șansă” și cum poate salva ea oamenii, dar și toleranța necondiționată și ignoranța care, în societatea actuală, sunt mai prezente decât am crede”.

Ioana recunoaște că imaginația este cea care a ajutat-o să scrie. Așadar și-a lăsat imaginația să creeze personaje și întâmplări nemaiîntâlnite reușind, astfel, să umple pagini întregi de roman, ca și când imaginile creșteau una câte una. „Stând să mă gândesc de-a lungul timpului, ea a fost singura care, dând pe afară de idei, mi-a strigat într-o bună zi ,,scrie-le, n-o să regreți”. Ca principală sursă de inspirație pentru această carte a fost muzica piraterească, ce m-a introdus într-o atmosferă greu de redat prin vorbe, însă ușor de găsit printre rânduri, personaje și aventuri. În continuare, muzica este o sursă principală care îmi alimentează imaginația, un remediu aproape instantaneu pentru orice ,,writer’s block” care m-ar lovi”.

Pe Ioana sau Agape F.H., cum o găsiți în librării, s-a gândit la voi, cei care acum, parcă vă simțiți mai motivați să scrieți după ce ați aflat povestea ei. „Orice ați face, nu vă opriți din scris – eu continuam să scriu chiar dacă simțeam că textul nu e suficient de bun, pentru că după putem reveni oricând asupra lui, să îl editez de nenumărate ori. Gândiți, închipuiți-vă, lăsați personajele să prindă viață și să vă ghideze, apoi va fi atât de ușor că își vor croi singure drumul prin poveste. Citiți mult în continuare și învățați ceva din fiecare carte, chiar dacă vă place, chiar dacă nu!” 

Ioana este unul dintre cei 70 de participanți din proiectul „Colecția de Valori”, noi știm că printre ei sunt și alți scriitori la început de drum. Indiferent dacă sunt scriitori publicați sau doar care exersează, cu toții sunt uniți de pasiunea pentru lectură, iar aceasta îi face mai puternici în calea schimbării și gata să poată accesa „toate viitorurile posibile”. Imaginația, creativitatea, gândirea critică, scrierea creativă și abilitățile de comunicarea îi vor ajuta să ajungă cine își doresc să fie. Iată cum percepe Ioana acest proiect: „Colecția de Valori reprezintă pentru mine o portiță spre cunoaștere. Mi-a deschis orizonturi nu doar prin prisma atelierelor care ne-au îndemnat atât la creativitate, cât și la cunoașterea de sine și la dezvoltarea personală, ci și prin sugestiile de lecturi, trainerii prietenoși și impresiile schimbate cu ceilalți participanți ai proiectului. În urma fiecărui atelier am decis să ies din zona mea de confort, să încerc alte genuri literare, să comunic mai mult cu persoane necunoscute și să mă exprim cu mai multă libertate.”

Nu lăsa să treacă o zi fără lectură, și, dacă îți place să scrii, nu uita că poți schimba prin ideile tale o întreagă societate, așa că, nu te opri!

Colecția de Valori este un proiect implementat de Școala de Valori și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.