Draga mea,

Încep prin a-ți spune că bine sa fii diferit. O parte din tine știe deja asta și te bucură sentimentul că you don’t blend in with everybody, însă știu și sentimentul de apăsătoare singurătate care te înconjoară adesea. Nu ți-a fost ușor, mai ales în ultimii ani, oaia neagră în clasă, the bossy person la cor, mai mereu singură. Vestea bună e că vei învăța să lucrezi cu sentimentul de singurătate, e ca un prieten care te va învăța multe. În primul rând, să stai cu tine, sentimentele tale și să îți devi cea mai bună prietenă. E un drum lung, dar crede-mă că merită. 

Peste 2 ani îți vei face primele prietene mai apropiate, iar asta va fi una din micile minuni care îți vor schimba viața.

Anul care începe e unul din cele mai frământate din viata ta… bacul, facultatea… știu, de ochii lumii, le tratezi ca pe lucruri simple, dar nu sunt… În materie de facultate there is no right or wrong choice, deși așa am crezut și știu că te frământă ideea. Indiferent unde vei intra, te va ajuta pe mai departe. Acum te pasionează filmul și, deși îți este teamă, te vei apropia în câțiva ani de UNATC. Cere ajutorul, caută-ți un mentor, o persoană care să te inspire și ajute. Nu renunța, chiar dacă în mintea ta pari total nepregătită și insuficient de bună pentru domeniul ăsta.

Foto: Alex Damian – www.facebook.com/alexandru.damian.73

Știu că te simți pierdută și, deși bravezi în fața tuturor celor din jur – colegi de școală, de cor, familie, în interiorul tău ești foarte fragilă și nesigură. Este perfect în regulă, nu trebuie să îți fie rușine. Peste câțiva ani vei descoperi că tocmai aceasta fragilitate și sensibilitate te face atât de specială, you will grow to love it și te va ajuta în cele mai mici lucruri, inclusiv să modelezi și să ajuți lumea în care trăiești. Măștile pe care le porți și bravada te apără, însă dă-ți voie ca tu cu tine să fii sinceră – și în durere, și în stări bune.

Viața pe care o vei trăi peste 10-12 ani va fi bună, o să îți placă de tine, chiar și în momentele mai puțin bune, vei avea prieteni, oameni dragi în jur, contexte de creștere și conectare și vei descoperi ce e important pentru tine. Sigur, drumul până acolo e însoțit de multe ocolișuri, opreliști, însă merită. Fiecare greșeală pe care o vei face acum, fiecare problemă, te va modela și te va transforma ca pe pasărea Phoenix. Believe me!

Nu mai pune atâta presiune pe corpul tău – felul în care arăți, deși e important pentru tine, nu e definitoriu pentru cine ești. Ești mult mai mult decât atâta! Începe prin a-ți aprecia corpul pentru ce face – fiecare membru, fiecare organ. E o minune că există și te va purta către aventuri nebănuite. Ai grijă de tine, căci indiferent ce se va întâmpla cu toți cei din jurul tău, asta e relația în care vei rămâne toată viața ta.

Iubește-ți corpul, mintea, sufletul, micile ciudățenii.

Știu că va fi greu, iar acum pare un clișeu. Zbuciumul tău sufletesc legat de relația cu tine, cu corpul și percepția ta despre tine se va vindeca în timp. O vei vindeca chiar tu, cu răbdare, grijă și iubire de sine. Va fi o bătălie cruntă o perioadă. Partea bună e că peste 6-7 ani, din toată această călătorie, vei scrie o piesă de teatru sinceră și vulnerabilă, ca o inimă deschisă.

Exprimă-ți emoțiile cât mai liber. Dă-ți voie să exprimi furia pe care o reprimi, să plângi, să râzi zgomotos și colorat (vei dezvolta asta mai încolo și va fi una din cele mai apreciate atuuri ale tale). Dansează și cântă, căci vocea ta este cu adevărat specială. La 20 de ani te vei apuca de balet și dans contemporan și te vei simți ca un norișor și ca un elefant în porțelanuri deopotrivă. Nu renunța la dans, continuă să faci, puțin câte puțin, pentru balerina din tine.

Fiecare lucru se întâmplă cu un motiv, iar experiențele prin care treci acum și în restul vieții te vor ajuta să devi o persoană deschisă, autentică, inspirațională chiar pentru alții. Și, cel mai important, în continuă creștere.

Cu toate astea, deși vei ajunge să nu regreți mai nimic din viața ta, oricât de dificile ar fi unele momente, dacă ar fi să îți recomand lucruri care să te ajute, poate chiar să îți schimbe viața, ți-aș recomanda:

Descoperă-te pe tine

Ai început deja să faci asta în lungile plimbări de la liceu către casă, dar ia-ți timp, în tăcere. Observă-ți corpul și mișcările, gândurile și sentimentele (fără să le judeci!), întreabă-te ce e important pentru tine. Găsește cursuri de dezvoltare personală, căci ele sunt cele care te vor ajuta foarte mult și pe mai departe, și rămâi mereu deschisă și curioasă despre tine.

Ai incredere în intuiția ta

They don’t call it feminine intuition for nothing. 🙂 Mai mult decât atât, intuiția ta este o unealtă foarte rafinat acordată. Învață să o asculți și te va ghida departe. Ai încredere în ea și în energia pe care o simți în tine. Mergi la cursuri de masaj, caută cursuri de reiki, tao și meditație. Te vei simți ca peștele în apă și te vor ajuta să îți înțelegi ciudățenia și să găsești oameni cu care să te înțelegi și care să te înțeleagă.

Deschide-te către oameni

Știu că e scarry, și nu crezi că meriți uneori, însă lasă curiozitatea să te ghideze. Întreabă-i despre ei și despre viața lor, povestește-le de a ta. Dacă conversația nu curge și nu se potrivesc subiectele de discuție, e ok, mergi la alții. Învață ușor-ușor să nu îți mai fie frică să fii judecată de ei. Chiar dacă acum, în liceu, asta se practică.

Dă-ți voie să faci greșeli și învață din ele

Cele mai mari greșeli din viața mea m-au ajutat să devin cine sunt acum. Da, știu, iar vorbesc în clișee, însă, la modul cel mai bun, învățând din greșelile mele (și crede-mă, you’ll have your share!) m-am transformat în ceea ce sunt acum. Am devenit o persoană mai bună, mai sigură pe mine, mai tolerantă cu mine și cu cei din jur. Așa că dă-ți voie să faci cât mai multe. Ask a guy out, mergi la admitere la facultatea de regie, chiar dacă numai ideea te sperie și te face să crezi că nu ai nici o șansă. Just try it!

Și că spuneam de facultatea de regie…

Urmează-ți pasiunile, just for fun, fără să pui presiune pe ele

Acum îți dorești să faci regie film și actorie, mai târziu coregrafie și fotografie. Și bineînțeles, dupa atâția ani de cor, și Conservatorul îți va trece prin minte. Just go for it! Nu contează dacă vei ajunge să profesezi în domeniu, sau va rămâne doar o amintire plăcută, însă arta îți exprimă sufletul. Și ieși din mulțime! Corul va fi alături de tine încă niște ani de acum încolo și te va ajuta de multe ori, atât prin oamenii pe care îi vei întâlni,cât și prin muzică și pasiune, însă în cor ești doar una din mulțime. Ești unică și ai talente care merită exprimate și solo (fie că e vorba de voce sau altele), învață să îți exprimi vocea creativă și în grupuri mai mici și chiar singură.

Exprimă-ți emoțiile

Știu, am mai spus-o! Dar Doamne, cât e de adevărat!

And last but not least, pleacă de acasă la facultate!

Asta s-ar putea să fie cea mai radicală idee dintre cele expuse, dar crede-mă, ai nevoie de asta. Și o știi și singură. Nu vorbesc de a merge în străinătate, deși știu că în perioada asta cauți informații pe net și visezi că vei face asta. E ok, străinătatea va rămâne o prietenă dragă pe care o vei vizita periodic, că doar așa trăiești de 10 ani deja. Însă găsește un oraș care îți sună bine și o facultate ok (poate fi și una mai puțin artsy, ca să nu ai dublă presiune pe tine), și avântă-te. Uită-te la frica din tine, acceptă-o, căci încearcă să aibă grijă de tine, și, cu ea de mână, sari în golul ăsta.

Ți-am spus deja multe, inclusiv despre cine vei deveni, dar și recomandări care m-au ajutat pe mine în trecut (deci pe tine în viitor). Vreau să închei prin a-ți mulțumi pentru tot, pentru că ești și pentru cine ești, pentru că ai grijă de tine și de Mihai, pentru grija pe care le-o porți tuturor celor pe care îi întâlnești și pentru sufletul frumos pe care îl porți. Te iubesc și dacă cumva scrisoarea mea te va face să schimbi ceva din traiectoria pe care o avem, abia aștept să văd cine devenim între timp!

Cu drag,

Tot tu, peste 13 ani 🙂