Un salt extraordinar, pot să țintesc visurile pe care vreau să mi se îndeplinesc sau sunt mult mai pozitivă, sunt pregătită și mai încrezătoare. Sunt doar o parte dintre concluziile a doua participante din cadrul proiectul Academia de Cariere Tehnice, proiect realizat de Școala de Valori cu susținerea PEPCO. 

Proiectele educaționale pot schimba viziuni, pot pune bazele dezvoltării personale și profesionale, iar elevii de liceu care participă ACT by PEPCO și-au transformat nesiguranța în încredere, știu ce job li s-ar potrivi și știu că prin determinare pot să realizeze ce și-au propus. 

Daria Hristina Rojea are 17 ani și studiază la Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”, din Satu Mare. S-a înscris la Academia de Cariere Tehnice cu gândul că o va ajuta să se dezvolte personal, să treacă peste dificultăți, să își crească abilitățile care o pot ajuta să aibă grijă de imaginea sa, pentru că își dorește să aibă un job care să o definească sau chiar să devină antreprenor. Nu îi este teamă, a învățat că educația și cariera se întrepătrund, iar proiectul i-a asigurat cadrul pentru dezvoltarea sa. „Totul a fost mult mai bine decât mă așteptam. M-am simțit acasă alături de colegii mei din proiect, mi-am făcut mulți prieteni despre care voi vorbi întotdeauna cu cel mai mare drag și de altfel nu am îndoieli că nu vom mai ține legătura. De asemenea, trainerii au fost și sunt extraordinari. Au o pregătire vastă, au răbdare, sunt prietenoși și deschiși ceea ce m-a ajutat extrem de mult pentru a-mi expune gândurile și sentimentele. Pe scurt, întreaga călătorie în cadrul Academiei de Cariere Tehnice, a fost un salt extraordinar spre ceea ce îmi doresc să ajung și cu această ocazie.”

Cu planurile conturate în cadrul proiectului, Daria susține că i s-au „deschis aripile spre numeroase orizonturi”. A aflat prin intermediul atelierelor din proiect pentru ce fel de joburi are abilități, astfel încât să poată să vină cu îmbunătățiri acolo unde este nevoie. Ba mai mult, proiectul i-a adus aminte de dorințele sale, iar acum este gata să treacă la treabă și să și le îndeplinească. 

Daria poate să aleagă să facă o carieră în contabilitate sau să fie antreprenor, totodată are înclinații artistice spre arhitectura sau scriere.  Așa că a ajuns și la o concluzie în privința carierei sale. Vrea să fie antreprenor și își dorește să pună bazele unei afaceri în agricultură, vrea să își deschidă o fermă de capre și o fabrică de prelucrare a laptelui. Dar are și o pasiune care nu are legătură cu partea aceasta practică, îi place să scrie, așa că visează și la ziua în care va avea propria editură. Recunoaște că, acum, după atelierele de soft skills are ambiție și stimă de sine, iar ambele i-au dat claritatea în carieră pentru a ținti către visurile sale. 

Daria îi sfătuiește pe tinerii de liceu care nu știu ce carieră sau ce traseul educațional să urmeze „să-și facă timp îndelungat să se cunoască pe ei. Să se analizeze, să descopere ce le place, ce li se potrivește, să nu-și piardă zilele doar pentru teme și apoi să stea cu ochii în monitorul unui calculator sau al unui telefon, butonând pe social media sau games. Toate aceste comori ascunse ale cunoașterii de sine și ale dezvoltării personale, evident, le pot cerceta și descoperii doar cu ajutorul Academiei de Cariere Tehnice”.

Și Daria Andreea Iarca participă în acest an la ACT by PEPCO. Are 16 ani și urmează cursurile Liceului Tehnologic de Servicii Sfântul Apostol Andrei, Ploiești Este mulțumită că a fost alături de tinerii minunați din acest proiect, iar experiența a fost peste așteptări. Susține că atuul proiectul sunt trainerii, care au pus accent pe nevoile personale ale participanților și le-au captat atenție la fiecare atelier. Participarea la acest proiect mă va ajuta în mai multe direcții, iar una principala ar fi decizia mea despre ce vreau sa fac în viitorul apropiat. Anumite ateliere m-au făcut sa mă gândesc mai mult la alegerile mele, și, bineînțeles, m-au făcut mult mai pozitivă în legătură cu ce voi urma sa fac”. 

Acum, știe că meseria sa va avea legătură cu domeniul juridic, dar nu vrea să renunțe nici la planul său de a fi un mic antreprenor, vrea să-și deschidă o firmă de organizări evenimente, pentru că aceasta este și specializarea sa de la liceu. „Sunt mai mult ca sigură ca mi s-ar potrivi jobul de procuror, deoarece am un spirit de echipa foarte bine dezvoltat, sunt o fire dinamică și mereu pregătită să ajut și să fiu printre cei mai buni. Aș putea să fiu și organizator de evenimente, pe aceasta latură pot spune ca am experiență, plus ca îmi place sa fac oamenii fericiți, consider că acest lucru este cel mai important, să existe un echilibru, adică și eu sa fiu mulțumită, dar totodată și posibilii clienți pe care îi voi avea. Da, sunt sigură că voi fi pregătită și, chiar, sunt încrezătoare! 

Pentru a ajunge să-și îndeplinească cele două visuri, a pus accent în timpul proiectului pe comunicarea eficientă: „deoarece în viață trebuie să știi cum să comunici, să-ți exprimi ideile clar, iar atunci când comunicăm ne crește și stima de sine!” 

Are și un sfat pentru tinerii care sunt la liceul și nu știu care este următorul pas – facultatea sau jobul: „În primul rând, aveți încredere în voi. Nu ascultați părerile negative ale celorlalți, ci doar pe cele constructive. Faceți ce vă place și ce vă doriți. Faceți teste online pentru a descoperi care sunt interesele voastre, gândiți-vă bine și nu vă stresați, întrucât există un drum pentru fiecare dintre noi.”

Dacă vrei să afli mai multe despre proiectul ACT by PEPCO  te poți alătura comunității noastre de pe Facebook Școala de Valori, Instagram sau Linkedin. Iar dacă vrei să primești informații despre Școala de Valori, de la înscrieri și desfășurarea proiectelor la evenimente, te invităm să te înscrii la newsletter.