Cosmin Cartas și Bogdan Iancu sunt profii de Java din cadrul Cegeka Digital Youth, programul care susține dezvoltarea accelerată a tinerilor ce își doresc o carieră în IT. Un proiect pe care Cegeka România l-a creat împreună cu noi, din dorința de a oferi acestor tineri pasionați de IT un context în care să învețe și să aplice noțiuni pe care momentan programa școlară nu le cuprinde.

De mai bine de o lună, Cosmin și Bogdan predau Java de 3 ori/săptămână unui număr de 64 de adolescenți de la Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”. I-am întrebat ce i-a făcut să zică “DA” provocării de a fi traineri și mentori în acest proiect. 

*Proiectul este realizat de către Cegeka România, Școala de Valori și WizeGen. 

Cosmin Cartas ne împărtășește viziunea lui despre proiect:

Pasiunea pentru tehnologie este unul din lucrurile esențiale care mă definesc. Oportunitatea de a-i învăța pe alții și de a împărtăși cu ei această pasiune creează un sentiment foarte plăcut.

Cegeka România și Școala de Valori au făcut acest lucru posibil prin intermediul programului Cegeka Digital Youth, care mi-a oferit șansa de a mă afla în fața unor elevi foarte talentați și buni în ceea ce fac. Acest proiect nu este un simplu training și încercăm să transpunem toată activitatea într-un mediu real de muncă, astfel îmbunătățind nu doar în capacitatea lor de a scrie cod, ci și în lucrul în echipă, stabilirea cerințelor și prioritizarea task-urilor.

În primele două săptămâni, tinerii au învățat conceptele de bază ale limbajului de programare Java, modul de organizare și planificare a unui proiect folosind metodologia Agile și cum să creeze o aplicație simplă pentru telefoanele cu sistemul de operare Android. Sunt foarte receptivi și mă provoacă cu întrebări de fiecare dată când au o nelămurire.“ 

Acum, să aflăm de la Bogdan Iancu care este povestea lui și de ce consideră Cegeka Digital Youth ca fiind un program relevant:

“Nu mi-am dorit să devin profesor. Coincidența a făcut ca după ce am terminat masterul să am un sentiment că va urma o viață boring de mers la serviciu de la 9 la 6. Așa că m-am apucat de doctorat. La 6 luni după ce l-am început, un coleg a trebuit să plece la un stagiu de cercetare în Franța. Așa că au rămas o mulțime de seminarii neacoperite. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, la 3 luni, nu la 6. Am fost rugat să îl înlocuiesc pe colegul meu cât e plecat. 

Ce a urmat m-a făcut cel ce sunt azi. Am descoperit că faptul că îi ajuți pe alții să înțeleagă niște concepte îți aduce o împlinire interioară net superioară realizării unei aplicații. Cel puțin în cazul meu. 

Încă de mic am vrut să pot oferi ceva înapoi celorlalți și de aceea voiam să devin medic. 

Dezamăgit cumva de sistemul medical românesc, mi-am regăsit vocația în cea de trainer/ profesor. Și aici, la Cegeka Digital Youth, simt la fel, că pot oferi ceva înapoi. Proiectul de la Vianu mi s-a părut provocator încă de la început pentru că nu mai lucrasem cu elevi până atunci. Am vrut să văd programatori în starea lor incipientă, să îi motivez și să le arăt că toate lucrurile sunt simple dacă le descompui în bucăți suficient de mici. E ca în analogia cu elefantul. “Cum poți mânca un elefant? R: linguriță cu linguriță”. 

Ce îmi place este că ei sunt la vârsta la care cred că pot face orice și nu își pun singur piedici cum facem noi adulții. Sunt încrezător în viitoarele generații și chiar cred că România se va schimba mult în bine și cu ajutorul lor.”

Astfel de elevi, cu drag de învățare, curioși și puși pe fapte mari, așa cum îi descriu și profesorii lor, au nevoie de provocări. Nu sunt genul care sunt fericiți să stea în bancă și să li se spună ce au de făcut. Au spirit antreprenorial, vor să se implice, să vadă că lucrurile în care investesc timp și pasiune au un impact real. De aceea, în decursul următoarelor săptămâni, aceștia vor lucra pe echipe la crearea unor aplicații mobile, ale căror concepte sunt gândite tot de ei. Rămâneți aproape, revenim cu noutăți și surprize!

 Aflați mai multe despre proiect, accesând www.scoaladevalori.ro/cegeka-digital-youth/