Dincolo de atmosfera destinsă, de prietenii noi și de momentele distractive, ne dorim ca participanții la proiectele noastre să-și ia informații practice, pe care să le poată apoi aplica în viața de zi cu zi. Despre câteva dintre lecțiile învățate în programul “Excepționalii ne vorbește Dragoș Cîrstea, din Craiova: 

“Primul lucru pe care l-am învățat în acest proiect a fost să comunic cu oamenii din jur. Știu că aparent este un lucru ușor de făcut, dar fiecare om nou pe care îl întâlnești are o poveste de spus și un mod propriu de a o spune. Faptul că participanții sunt din toată România, iar fiecare are principii de viață diferite și moduri distincte de a vedea lumea, te atrage să comunici și îți creează un optimism și o dorință aparte de a cunoaște. Apoi ești pus în situația în care se formează echipe, unde colaborarea este esențială și atunci înveți să fi un bun ascultător.

De asemenea, am înțeles că buna organizare în tot ceea ce ai de făcut este esențială. Am observat că dacă nu ne organizăm corespunzător, lucrurile nu ies așa cum ne așteptăm. De asemenea, o bună organizare înseamnă o eficientizare a timpului și voi da ca exemplu chiar acest proiect, Excepționalii, în care timpul era organizat foarte bine, astfel încât nu ajungeam să ne plictisim sau să obosim.

Participând la Excepționalii mi-am dat seama cât de impotant este să ne acceptăm reciproc. Indiferent de personalitățile noastre, am reușit să ne înțelegem, să lucrăm în armonie și mai ales să ne ajutăm unii pe alții.

Înainte de proiect, mi-a fost teamă că nu mă voi adapta, că o să avem un program prea încărcat și nu o să pot ține pasul. Prima temere a dispărut rapid pentru că atât participanții, cât și trainerii sunt foarte deschiși, zâmbitori și întotdeauna bine-dispuși. Cealaltă temere a mea a dispărut datorită organizării eficiente a timpului și a cursurilor din cadrul proiectului Excepționalii.

Cel mai mult m-a impresionat Biblioteca Vie, unde ne-am întâlnit cu persoane din diferite domenii și le-am ascultat poveștile fascinante de viață.

La ateliere am învățat să ne construim o echipă, să împărțim rolurile, să comunicăm unii cu alții, să ne construim propriul proiect și să ne organizăm. Pot doar să spun că toate activitățile au fost folositoare.

Cel mai dificil moment al proiectului a fost în prima seară, când, pe echipe, a trebuit să facem o construcție din diverse materiale (sfoară, paste, bezele) și au lipsit comunicarea și organizarea. Chiar dacă echipa mea nu a luat titlul pentru cea mai bună construcție, noi am simțit totuși că am câștigat, întrucât la sfârșit am văzut ce nu a mers bine și am schimbat asta la noi. Am văzut partea plină a paharului, anume am învățat cât de importantă este comunicarea. “