Alexandra Buha, elevă în clasa a X-a la Colegiul Tudor Vianu, București, ne-a acceptat o a doua provocare: cea de a scrie despre experiența proiectului Cegeka Digital prin ochii ei și a celor pe care i-a intervievat 🙂

Cegeka Digital Youth este o aventură, iar asta se datorează faptului că ținta noastră este învățarea autentică… Învățarea a fost și este un proces uneori haotic, alteori greoi, dar întotdeauna bogat în lecții și beneficii, fun și, mai ales, inspirațional. Pentru că aducem la masa tinerilor cei mai buni specialiști, care să-i ajute să-și construiască o bază solidă pentru ceea ce vor să facă mai departe. 

În Cegeka Digital Youth, prima ediție, alături de Cegeka România, avem bucuria de a însoți elevi de la Colegiul Tudor Vianu, București, să învețe Java și asistăm la cum creează ei, pentru lume, aplicații mobile de impact.

Vă invităm să vedeți ce înseamnă să trăiești experiența unui program care îi provoacă pe toți cei implicați să învețe și să contribuie la evoluție, prin educație.

“Spre sfârșitul clasei a 10-a m-am înscris în proiectul Cegeka Digital Youth alături de alți 63 de colegi, acceptând un challenge la care până atunci nici măcar nu mă gândisem: dezvoltarea aplicațiilor de mobil Android. Cum mi se oferea ocazia de a învăța Java, cel mai utilizat limbaj de programare la nivel mondial și să experimentez un alt tip de predare de genul training care să mă ajute atât pe partea de aptitudini necesare pe viitor ce țin de Soft Skills, cât și dezvoltarea propriu-zisă, am zis să îi dau o șansă, să mă pun într-o situație nouă și să mă arunc cu capul înainte într-o zonă încă neexplorată. Ce se putea întâmpla?

Ei bine, s-a întâmplat ca acest proiect să mă acapareze cu totul, pe atât de tare mă pasionează și mă face să îmi doresc să nu se mai termine. Încă de la început, când primele interacțiuni cu proiectul au fost cursurile de Soft Skills, am înțeles cât de importante vor fi aceste două luni pentru mine și nu numai: sesiunile nu te pregătesc exclusiv pentru partea de programare și tot ce ține de domeniul versatil al tehnologiei (Internet of Things, Digital Literacy, automatizarea, globalizarea), ci vin cu înțelegeri asupra unor lucruri precum comunicarea, lucrul în echipă, ce țin de viitorul nostru apropiat, fără de care ne-ar fi greu să ne adaptăm unui mediu de muncă, indiferent de calea aleasă.

Surprinzător pentru mine, după cele trei zile pline de jocuri și perspective captivante prezentate în foișorul liceului, m-am găsit în fiecare dimineață din laborator nerăbdătoare să văd ce ne vor arăta Bogdan Iancu și Cosmin Cartas, profii noștri, mânată fiind să aflu cum să creez aplicația la care lucram împreună, să pun întrebări despre diferitele metode folosite și să mă pregătesc pentru cursa finală: dezvoltarea unei aplicații pe echipe.

Am tot acumulat cunoștințe de Java pornind de la zero, ne-am împrietenit cu Android Studio și toate funcțiile sale, am învățat cum să lucrăm eficient folosind metodologia Agile, toate acestea pe un fundal cald și relaxat, populat de râsete, întrebări, răspunsuri clare venite de la oameni răbdători, cu experiență. Și jocuri pe Kahoot!, desigur.

Cu toate aptitudinile dobândite pe parcursul acestor săptămâni, deja avem rezultate concrete ale eforturilor noastre, iar sentimentul că punând cap la cap ideile membrilor echipei va lua naștere o aplicație este unic, mai ales având în vedere de unde am pornit. Să vii cu un plan cu soluții ale unor probleme de zi cu zi, să găsești cea mai bună variantă de a implementa aceste soluții, să comunici cu persoane noi și să vezi rezultatul unui lung proces în care folosim tot ce am învățat, de la soft skills la Agile, până la Java, toate acestea fac parte dintr-o experiență care, pentru mine cel puțin, va avea ceva de spus pe parcursul vieții de elev, student și adult, oriunde m-ar purta alegerile mele.

Am păstrat pentru final interviurile cu profii noștri, cu doamna profesoară Mincă, care a avut o mare contribuție în acest proiect și cu doi dintre participanți.”

*Proiectul este realizat de Cegeka România și Școala de Valori.

Urmează partea a 2-a a articolului

Mai multe detalii despre proiect pe: www.scoaladevalori.ro/cegeka-digital-youth/