Pe Alexandra Butmălai sau Buti, cum îmi zic prietenii, o știm din programul Excepționalii, unde s-a remarcat prin energie și multă creativitate. Am urmărit cu încredere evoluția ei din ultimii ani și ne-am bucurat să o vedem în Biz sau Forbes 30 sub 30. Când era în clasa a 12a, Alexandra a fondat Fabrica de experiemente, un proiect îndrăzneț prin care, alături de o echipă determinată, își propunea să facă științele exacte mai atractive, accesibile și ușor de înțeles pentru copii.

Alături de Cristi, Alexandra și Alexandru, ea este studentă la Minerva Schools, o instituție educațională neconvențională din Statele Unite. Alexandra a aflat de Minerva în urmă cu 3 ani, când își căuta o universitate care să i se potrivească. A aplicat, a fost acceptată, dar… nu s-a dus atunci. A aplicat din nou anul trecut și a fost acceptată din nou, iar acum termină primul an la Minerva.

Am întrebat-o despre experiența sa cu această universitate, în ideea că poate printre voi sunt studenți aspiranți Minerva 🙂 Iată ce ne-a răspuns:

“Totul este special la Minerva! Ce m-a atras pe mine cel mai mult a fost că în 4 ani călătorești și studiezi în 7 orașe din diferite țări din toată lumea. Primul an e în San Francisco, apoi te duci în Coreea, India, treci pe la Berlin, în Argentina, Londra, iar apoi în Taiwan. Ce mai are special este că e online, adică noi toți stăm într-un residence hall și învățăm prin intermediul unei platforme dezvoltate de cei de la Minerva.

Oameni sunt super-super cool. Dacă ați fost la vreunul dintre programele Școala de Valori, o să vedeți că oamenii de la Minerva sunt exact ca oamenii pe care îi întâlniți prin GROW sau Excepționalii.

Cum a decurs procesul de admitere? O să fie o experiență foarte interesantă; eu am trecut prin ea de două ori și mi-a plăcut mult. Nu-ți trimiți nicăieri CV-ul, e un proces care îți testează gândirea creativă, gândirea critică, ai un test de mate… Pe lângă asta, e un interviu. În același timp, trebuie să scrii despre 6 achievement-uri de-ale tale, personale, să le descrii într-un anumit număr de caractere. Admiterea e o experiență în sine. Chiar dacă nu vrei neapărat să mergi la Minerva, procesul e ceva prin care poți să treci, deoarece este o pregătire bună pentru un viitor job.

3 puncte forte ale Minerva Schools:

  • În rețeaua Minerva, datorită oamenilor foarte faini care sunt acceptați (pentru că e foarte selectivă facultatea), găsești prietenii pe toată viața, după părerea mea. Sunt oameni pe vibe-ul tău, cu care poți să construiești proiecte pe viitor, antreprenori, artiști.
  • Călătoritul. Niciodată n-am înțeles exact cât de important e să experimentezi alte culturi, să fii aproape de oameni care sunt super-diferiți de tine. Și asta mi se pare că e foarte cool la Minerva.
  • Cursurile sunt extrem de atractive. Nu eram eu cea mai pasionată la școală, dar cursurile de la Minerva au ceva special, sunt captivante. Plus că înveți lucruri actuale, care o să te ajute mai departe.

Participarea la proiectele Școala de Valori m-a ajutat să fiu studentă la Minerva, deoarece programele dezvoltate de Școala de Valori sunt foarte apropiate de skill-urile din viața reală pe care Minerva le predă.

Contează foarte mult comunitatea, consider eu; e mai mult despre oamenii pe care îi cunoști, conexiunile pe care le dezvolți cu ei și faptul că vă influențați reciproc să faceți lucruri faine. Mai mult decât să fiu acceptată la Minerva, Școala de Valori m-a ajutat să fac ceva cu viața mea, să încep Fabrica de experimente, să continui cu restul inițiativelor, să fac voluntariat.

Nu știu ce o să fac în viitor, însă acum sunt într-un loc în care mă simt super-happy, alături de oameni foarte faini. N-am mai fost așa încântată până acum de un sistem educațional, e pentru prima oară când chiar simt că vreau să fac teme, vreau să scriu assignments; deși sunt mai grele, simt că astfel învăț. Uitându-mă la începutul anului, acum mă văd o cu totul altă persoană.

Cred că o să fiu antreprenor în continuare, îmi doresc să folosesc toate cunoștințele pe care le-am luat de la Minerva anul ăsta. M-am deschis la idei mai diverse: pe lângă educație, acum mă tentează să fac ceva și în domenii ca mâncare, organizare de evenimente.”


Mult succes mai departe, Alexandra!