Voluntariatul ne face mai buni, atât în plan personal, cât și în plan profesional. Implicarea într-un ONG sau în acțiuni de voluntariat de la școală/ facultate poate aduce voluntarilor noi abilități și valori, dar și noi oportunități de carieră.

Mai jos, vă povestim, în urma experiențelor unor voluntari și coordonatori de voluntari din cadrul Școala de Valori, cum poate voluntariatul să ajute la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor.

Ce este voluntariatul? 

Voluntariatul este activitatea desfășurată de către o persoană în care dedică timp și implicare, și pune la dispoziție pricepere și competențe, cu scopul de a rezolva o cauză în care crede cu tărie, fără să aștepte nimic în schimb. Prin voluntariat, o persoană face o faptă bună, dar se bucură și de consecințe favorabile propriei dezvoltări, cum ar fi:

  • învață să facă lucruri noi, care îl vor ajuta în carieră
  • se perfecționează în realizarea anumitor competențe
  • se alătură unei comunități de unde poate învăța multe, dar poate primi și sprijin emoțional de la persoane cu interese similare
  • se simte împlinit și util, simte că își aduce contribuția la un scop măreț

De când poate începe un tânăr voluntariatul? 

Legea voluntariatului prevede ca vârsta minimă pentru întocmirea unui contract de voluntariat este vârsta de la care o persoană poate fi angajată. Conform Codului Muncii, acest lucru se întâmplă la 16 ani. Totuși, tinerii cu vârsta 15-16 ani pot deveni voluntari, dacă au acordul părinților sau tutorilor legali.

Ce este Legea Voluntariatului și ce este diploma de voluntariat? 

Legea voluntariatului în România precizează că experiența de voluntariat va fi considerată experiență profesională, dar nu vechime în muncă. Astfel, un tânăr care a făcut voluntariat are un mare atu în fața angajatorilor, pornește direct cu o experiență de lucru pe care o poate demonstra și care poate fi factorul decisiv într-un interviu de angajare. Practic, experiența de voluntariat confirmă că acel tânăr are deja niște abilități și competențe, care pot contribui la rezolvarea unor probleme din comunitatea de lucru căreia vrea să se alăture.

Concret, să spunem că tânărul, după experiența de voluntariat pe o poziție de asistent manager, vrea să aplice pentru un post asemănător într-o companie. Experiența dintr-o asociație îi demonstrează angajatorului că acel tânăr a coordonat deja un proiect, a lucrat cu unelte online, știe să țină evidența într-un tabel, este organizat și poate coordona un proiect în care sunt implicate mai multe părți.

Experiența de voluntariat este certificată de o diplomă de voluntariat, un document care se eliberează de către organizația gazdă la finalizarea contractului de voluntariat și descrie activitățile în care voluntarul a fost implicat, perioada și numărul de ore de voluntariat, precum și competențele dobândite.

”Cunosc multe cazuri de voluntari care au reușit să fie admiși la universități de prestigiu sau să fie acceptați în cadrul unor companii cunoscute, având certificarea de participant sau de voluntar în Școala de Valori, povești care ne încălzesc inima și ne fac mândri de acești tineri”.

Elena Vasilică, vicepreședinte Școala de Valori

Experiența de voluntariat 

Tinerii, în urma activitățiii de voluntariat, capătă mai multă încredere în ei înșiși, vor fi capabili să colaboreze în cadrul unei echipe, să își asume responsabilități și să le ducă la îndeplinire în termenii asumati și vor ști să se adapteze mai bine situațiilor de moment.

Pe scurt, în urma activității pe proiectele Școlii de Valori, tinerii dezvoltă abilități importante de planificare, organizare și comunicare, abilități atât de importante pe piața muncii și în viața de adult.

 

 

Voluntariat în Școala de Valori 

La Școala de Valori, avem un loc pentru toți cei care își doresc să facă acțiuni de voluntariat. Ne uităm la ce știe o persoană sa facă, care îi sunt abilitățile, și apoi îi găsim un loc într-un proiect sau în departamentele suport, cum ar fi comunicare sau cercetare”, menționează Elena Vasilică, care are experiență în coordonarea voluntarilor. Voluntarii Școala de Valori oferă suport tehnic în atelierele online, țin legătura cu asociația și participanții, pot fi traineri și pot ajuta la promovarea atelierelor de educație.

Voluntarii Școala de Valori provin din diverse categorii socio-profesionale și sunt de toate vârstele. Practic, oricine își dorește să contribuie la crearea unei educații bazate pe valori poate deveni voluntar în asociație, fie el elev, student, senior, persoană angajată sau fără ocupație.

Poveștile voluntarilor Școala de Valori

Roxana Shabany, una dintre voluntarele Școlii de Valori, descrie experiența ei de voluntariat ca ”un joc strategic pentru copii, unde înveți prin joc și dezvolți competențe fără ca măcar să-ți dai seama”.

Cât a fost voluntar la Școala de Valori, Roxana a ajutat studenții veniți prin programul de schimb de experiențe, Erasmus+, să învețe să se descurce cu limba română, i-a ajutat cu acomodarea și cu adaptarea la cultura noastră prin puterea limbajului. Apoi, s-a implicat și în alte proiecte ale asociației, cum ar fi “Găina care a născut pui vii”, dar și proiectul “Coder Dojo”.

”Eu am ales să fiu voluntar Școala de Valori din dorința de a face o diferență, dar și pentru că mi-am dorit să fac parte din ceva ce depășește binele personal. Primul lucru pe care l-am observat la comunitatea Școala de Valori este că majoritatea celor aflați acolo sunt oameni care își doresc cu adevărat să facă diferența între tineri, în societate și în general în școala românească. Comunitatea este creată printr-un grup de oameni idealiști care cred în valori și idei uitate de mult în viața cotidiană.

Vorbind despre ce am învățat cu alți colegi care fuseseră plecați prin toate colțurile lumii, am înțeles că voluntariatul este obligația fiecăruia dintre noi. Voluntariatul este cel mai bun lucru pe care l-am făcut în primul rând pentru MINE, abia apoi pentru ALȚII.”

Dănuț Deak este un alt voluntar al Școlii de Valori, un tânăr care a participat la unul dintre proiectele noastre, Pepin Teen, și a ales apoi să devină și voluntar în asociație, din pură curiozitate și din dorința de a face ceva util pentru el și pentru ceilalți. Dănuț a fost asistent manager în cadrul proiectului ”Laboratorul de Cariere”, unde a reușit să dezvolte cam toate zonele care îl interesau: ”relaționarea cu oamenii, activități offline, dar și activități de birou care constau în cercetare, informarea participanților și multe alte lucruri care țin de organizarea atelierelor”. Dacă ar putea, ar vrea să schimbe mentalitatea conform căreia voluntariatul este un serviciu suplimentar, inutil, pentru care nu ești remunerat și care nu îți aduce niciun beneficiu. Crede că bunătatea este cea mai mare virtute a oamenilor și prin astfel de activități putem da dovadă de ea și în același timp ne putem dezvolta pe foarte multe planuri fără să conștientizăm.

”Voluntariatul poate fi definit ca un „job al sufletului” prin care am ocazia să împărtășesc și altora cunoștințele mele dobândite în asociație. Înseamnă să uiți pentru câteva momente de propria persoană și să oferi toată atenția celor cu care te întâlnești. Voluntariatul m-a făcut de multe ori să ies din zona de confort, să îmi depășesc barierele imaginației și să fac lucruri la care nici măcar nu m-am gândit vreodată.”

Voluntariatul ne face mai buni, o confirmă atât cei care coordonează activitățile unei asociații, cât și cei care au fost deja voluntari.

Dacă v-am deschis orizontul către frumoasa activitate a voluntariatului, vă lăsăm aici și un link unde vă puteți înscrie ca voluntari în Școala de Valori